Ontdek 39 ontroerende (levens)verhalen van religieuzen

Gepubliceerd op: 13-10-2017 om 09:53 door eh. Bron: www.zustersenbroeders.be /www.kerknet.be

- Deze week werd het crossmediale project 'Zusters en broeders' gepresenteerd in samenwerking met kerknet.be. Het project bevat 39 filmpjes waarin religieuzen hun verhaal vertellen.

Religieuze congregaties en ordes geven richting aan de geschiedenis en samenleving. Dat geldt zeker ook in België waar het zichtbaar is in de vorm van kloosters, ziekenhuizen, scholen en abdijen, maar ook minder zichtbaar in hun spiritualiteit, gebruiken en rituelen. Kerknet ontwikkelde het platform Zusters en broeders - stem van het religieuze leven in Vlaanderen, een crossmediaal format rond (herinnerings)verhalen van religieuzen.

36 religieuzen volgden met de redactie van Kerknet een intensief traject om vanuit hun levenservaringen een persoonlijk verhaal te destilleren. Kunstenaar Koen Van Loocke illustreerde de verhalen die vervolgens als filmpjes werden opgenomen. Deze kunnen makkelijk gedeeld worden op andere websites en social media. Via de verhalen worden grotere patronen van het religieuze leven inzichtelijk. Bijbehorende achtergrondinformatie is ook geschikt gemaakt voor internet en makkelijk te delen.

Subsidie

Het project kwam mede tot stand dankzij een bijdrage van het ministerie van Media. In zijn beleidsbrief van 2015-2016 maakte minister van Media Sven Gatz subsidies mogelijk voor innoverende nieuwsmedia-initiatieven die de pluriformiteit binnen de sector konden versterken en het informatieaanbod verruimen. Daarvan maakte Kerknet dankbaar gebruik om een droom te realiseren: de immateriële rijkdom van het religieuze leven in Vlaanderen naar voren brengen op een mooie manier, volop inspelend op het mogelijkheden van het internet. Het resultaat is de website Zusters en broeders ~ Stem van het religieuze leven in Vlaanderen.

Persoonlijk

De verhalen zijn geordend naar diverse thema's (jongeren, solidariteit, eenzaamheid), plaatsen of personen, en zijn zeer divers. Ze zijn persoonlijk, inspirerend en soms ontroerend zoals het verhaal van zuster Katharina. Zij Zuster Katharina Michiels (trappistinnen Brecht) vertelt bijvoorbeeld over de eerste begrafenis die ze meemaakt in de abdij: “Ik herinner me nog heel precies hoe we zuster Humbelina naar het kerkhof droegen. Na de laatste gebeden staken we koorden onder de plank, hieven de plank op en schuifelden zijwaarts richting graf. De zuster-verpleegster was afgedaald in het graf en stond met de armen omhoog klaar om het lichaam aan te nemen en naar het graf te leiden, dat met stro was bedekt. Na een laatste groet spande de verpleegster een laken over haar. Voor ze het dichtmaakte, gaf ze zr. Humbelina een zoen… de laatste zoen.”.

Of het verhaal van de jezuïet Wauthier de Mahieu over zijn missie in Afrika: "In het oerwoud van Centraal-Afrika voelde ik mij in het nauw gedreven: zou ik niet meer kapotmaken dan ik bijbracht als ik het christendom probeerde binnen te brengen in die harmonieuze dorpsgemeenschap?"
Wat lichter is het verhaal van Kleine zuster van Nazareth Ria Vanluchene die vertelt hoe ze een jonge vrouw begeleidt bij haar bevalling. 

 

Achtergrondinformatie

Naast de persoonlijke verhalen in de filmpjes bevat de website heel veel achtergrondinformatie over verschillende orden en congregaties is België, hun stichters en andere onderwerpen die met religieus leven te maken hebben.