Slavernij in het heden en in het verleden

Gepubliceerd op: 10-10-2017 om 16:20 door eh / Marina van Dalen. Bron: www.erfgoedkloosterleven.nl / www.wittezusters.nl

SINT AGATHA - Komende zondag 15 oktober wordt er het erfgoedcentrum kloosterleven in St Agatha een dubbellezing gehouden over Slavernij en mensenhandel, in Afrika en Europa, toen en nu.

De geschiedenis van de Witte Paters en Witte Zusters begon in de tweede helft van de 19e eeuw in Noord-Afrika. Er heerste daar toen nog slavernij. De Arabieren hielden de zwarte Afrikanen als slaven en trokken met slavenkaravanen door de woestijn. De stichter van beide congregaties, Kardinaal Lavigerie, was hier fel tegen, kocht slaven vrij en voerde eind 19e eeuw een anti-slavernijcampagne in de hoofdsteden van Europa om dit aan de kaak te stellen. Wat waren de drijfveren van Lavigerie? Wat heeft hij bereikt? Hoe ging hij in dialoog met de Islam? En hoe speelt dit thema door in het charisma en werk van onze missionarissen, toen en nu? Wat zijn de overeenkomsten en verschillen met de Euro-Atlantische plantegeslavernij en met hedendaagse vormen van slavernij? Pater Hugo Hinfelaar m.afr uit Den Haag zal hierover vertellen in het eerste deel van deze lezing.

Moderne slavernij

Vervolgens komt in het tweede gedeelte Mw Ivonne vd Kar aan het woord, zij houdt zich sinds 25 jaar bezig met de strijd tegen moderne slavernij en internationale mensenhandel. Een actuele thematiek, zeker gezien het grote aantal vluchtelingen dat hier mede de dupe van is. Ivonne is lid van Renate, een Europees netwerk waarin religieuzen en professionals samenwerken aan deze problematiek. Tevens is zij oprichtster van St. Zusterwerk, die hierover trainingen en workshops geeft.

Ivonne geeft een kijkje in de wereld van hedendaagse vormen van slavernij in Europa en hoe mensen hiervoor geronseld en verhandeld worden vanuit Afrika en elders in de wereld. Ook bespreekt zij hoe we dit kunnen signaleren en wat we ertegen kunnen doen.

Tentoonstelling

Voor en na deze lezingen, kunt u uiteraard onze tentoonstelling De Witte Karavaan, 150 jaar Witte Paters en Witte Zusters in Afrika, bezoeken tussen 13.00-17.00 uur. Ook is het bezoekerscentrum open voor koffie, thee en kloosterkoek. Evenals de kloostertuin, die gratis toegangelijk is.

Praktische informatie

Datum: 15 oktober 2017 14.00 uur
Toegang gratis, aanmelden gewenst via: www.erfgoedcentrumkloosterleven.nl