Paus en Caritas lanceren nieuwe campagne voor migranten 'Share the Journey'

Gepubliceerd op: 28-9-2017 om 09:46 door eh. Bron: Cordaid.nl; kerknet.be;

ROME - Gisteren, 27 september, werd door paus Franciscus het startsein gegeven voor een nieuwe campagne van Caritas International. De campagne 'Share the Journey' roept op tot een versterking van de banden tussen migranten en vluchtelingen en de lokale bevolking en gemeenschappen.

Share the Journey is een gezamenlijke campagne van 160 organisaties die deel uitmaken van het wereldwijde Caritas Netwerk, waaronder het Nederlandse Cordaid. Met de campagne geven de organisaties gehoor aan een oproep van de paus voor een cultuur van ontmoeting, om harten en gedachten te openen en om onze perceptie te veranderen, aldus een woordvoerder van Caritas International.

Kardinaal Luis Antonie Tagle, de voorzitter van Caritas International zei onder meer: "Met 'Share the Journey' moedigen wij mensen om contact te leggen met echte migranten. Kijk ze in de ogen, beluister waarom ze hun huizen verlieten en hoe hun reis was. Kijk verder dan de cijfers en statistieken en ontdek echte mensen en hun verhalen."

Morele verplichting

“Nu meer dan ooit is het tijd om samen op weg te gaan en uit te reiken naar elkaar. Miljoenen mensen zijn in nood, van Zuid-Soedan tot Syrië en van Afghanistan tot Centraal-Afrika. Zij ontvluchten oorlog, schendingen van mensenrechten en natuurrampen. Europa behoort tot de rijkste regio’s van de wereld. Het is onderdeel van onze katholieke identiteit en onze beschaving dat we onze armen openen voor mensen die dat nodig hebben. En dat we die reis met hen delen. Het is onze morele verplichting dat we diegenen die vreselijk lijden opvangen en een plek bieden waar ze hun leven weer kunnen oppakken. Als we dat niet doen en onverschillig blijven, ontmenselijken we ook onszelf. Als we niets doen, zal dat leiden tot het bankroet van onze cultuur.” waren de woorden van de paus als motivatie voor deze campagne.

Nederland

Cordaidwoordvoerder Kees Zevenbergen legt uit hoe in Nederladn de campagne de komende tijd vorm zal krijgen: "We zullen publieksacties opzetten,  we zullen mensen informeren en we zullen aankloppen bij beleidsmakers; om de rechten van migranten te garanderen en om iedereen die dat wil te verenigen rond het belang van wereldwijde solidariteit." 

Een belangrijk onderdeel van de campagne is het ontmoetingsgebaar, met de armen wijgespreid uitreiken naar elkaar. Er komt een oproep aan inwoners van landen die migranten ontvangen en aan migranten en vluchtelingen zelf, om foto’s van dit gebaar te delen op social media. 

De totale campagne zal twee jaar duren. In eerste instantie wordt nu toegewerkt naar een internationale actieweek in juni 2018, rond de dag van de vluchteling op 20 juni. 

Meer informatie