Jonge franciscanen nemen het werk van de kapucijnen over

Gepubliceerd op: 26-9-2017 om 14:18 door Willem-Jan Hanegraag /eh. Bron: www.katholiek.nl

DEN BOSCH - Broeder Hans van Bemmel woont sinds enkele weken als enige franciscaan tussen negen minderbroeders kapucijnen in het kapucijnenklooster in ’s-Hertogenbosch. In de zomer van 2018 zullen de kapucijnen verhuizen naar Tilburg. Een franciscaanse gemeenschap, waaronder veel jongere broeders, zal dan haar intrek nemen in het klooster.

In een interview met Katholiek.nl vertelt broeder Hans van Bemmel over het project. Jonge of tijdelijk geprofeste broeders van de franciscanen gaan op loopafstand van het Bossche centrum hun eigen communiteit opbouwen in het oude klooster van de minderbroeders kapucijnen. Een van hen zal eind dit jaar al zijn intrek nemen in het nieuwe klooster. “Onder de jongere broeders voelden we het verlangen dat zij op eigen manier invulling kunnen geven aan het ‘broeder-zijn’. Deze kans wilden we hen graag geven en toen is een werkgroep gestart naar het zoeken van een nieuw klooster, waar we gehoor konden geven aan deze wens.” vertelt hij.

Hans van Bemmel ofm

Toen de kapucijnen in februari 2017 naar buiten brachten dat ze naar Tilburg zouden verhuizen, vielen voor de franciscanen alle puzzelstukjes op hun plek: “het is een goed onderhouden klooster, midden in een stad. Een belangrijke stad, want hier is een rijke (religieuze) historie en dat mogen wij voort gaan zetten”.

Roepingenbroeder

Broeder Hans heeft de taak als roepingenbroeder bij orde. Alle mannen die het gevoel hebben dat God hen roept en die bij de franciscanen aankloppen, gaan met hem in gesprek. Hij verwelkomt ze, bezoekt ze en stippelt samen een traject van intreden en vorming met hen uit. Volgens Van Bemmel komen de jongeren om verschillende redenen naar het klooster. Maar bij allemaal heeft God zich door heel hun leven laten zien, meent hij. 

Jonge broeders zijn de kern

Omdat het aantal jonge broeders de laatste jaren zo sterk is toegenomen, keek de orde uit naar een nieuwe plek. “Op deze nieuwe plek krijgen de jonge broeders de kans om op een eigen wijze vorm te geven aan hun leven als broeder, maar wel met een goede begeleiding. Daarom ben ik ook hier.” Naast de jongere broeders verhuizen ook enkele andere franciscanen vanuit Amsterdam en Megen naar Den Bosch.

Het plan kwam enige tijd geleden even in gevaar. In een korte periode besloten drie jonge broeders de orde te verlaten. Het bestuur van de franciscanen had echter zo veel vertrouwen in de plannen dat men toekomst bleef zien in het nieuwe klooster. En terecht want er zijn inmiddels weer jonge broeders ingetreden en enkele andere jonge mannen hebben belangstelling getoond. Niet iedeeen gaat echter in het nieuwe klooster in Den Bosch wonen.  "Het is belangrijk om ook de balans in de andere communiteiten te bewaren", aldus Van Bemmel.

Franciscaanse familie

Naast de franciscaanse broeders zullen mogelijk nog enkele anderen een plek krijgen in het klooster. Er wordt gekeken of ook enkele, jongere clarissen en leden van de derde orde, de Orde Franciscanen Seculieren in Den Bosch kunnen gaan wonen. Hans van Bemmel verwacht dat in de zomer van 2018 het project in ’s-Hertogenbosch definitief vorm heeft. Uiteindelijk zullen ze met ongeveer twintig bewoners de franciscaanse spiritualiteit in ’s-Hertogenbosch gaan uitdragen.

Lees het hele interview op www.katholiek.nl