Professie jonge dominicanen: Iets nieuws opbouwen

Gepubliceerd op: 6-9-2017 om 11:32 door eh/ Greco Idema. Bron: www.nieuwwij.nl / www.dominicanen.nl

ROTTERDAM - Op zondag 10 september doen twee jonge dominicanen professie. Augustinus Aerssens (21) spreekt de tijdelijke professie uit en Richard Steenvoorde (43) de eeuwige. Nieuwwij had een interview met de laatste.

Richard Steenvoorde vertelt over zijn keuze voor de dominicanen: “Ik werkte als juridisch adviseur voor de bisschoppenconferentie op het gebied van de verhoudingen tussen kerk en staat. Dat deed ik tegelijkertijd ook voor de protestantse, orthodoxe en een aantal joodse kerkgenootschappen. Je probeert in die rol adviezen te geven die voor iedereen – kerken, ambtenaren, en politici – te begrijpen zijn. Maar daarvoor moet je eerst heel goed luisteren naar hoe anderen de zaken zien.

Richard Steenvoorde en Augustinus Aerssens
Richard Steenvoorde (links) en Augustinus Aerssens. Foto: dominicanen.nl

Dat proces, het bevorderen van dialoog waar mensen, met respect voor ieders verschillende visie op waarheid en desondanks verder proberen te komen, herkende ik ook in het denken van Thomas van Aquino, en in het charisma van de dominicanen. Toch lag het niet meteen voor de hand. Ik heb eerst een aantal jaar op Bovendonk, een priesteropleiding voor late roepingen, doorgebracht voordat ik de knoop kon doorhakken. Ik kende, door mijn werk, de Engelse dominicanen goed, en zo rolde ik de orde in. Maar mijn roeping ligt in Nederland. Ik doe mijn eeuwige professie in de orde dus als zoon van de Nederlandse provincie.”

Honger naar verdieping

Richard ziet ook in de huidige Nederlandse samenleving wel een rol voor de dominicanen: “Ik merk onder jongeren en studenten waarmee ik contact heb een grote honger naar kennis en verdieping over de grote vragen van het leven. Wij zijn een orde waar je die vragen in alle openheid en kwetsbaarheid mag stellen. Dat ideaal hebben we misschien niet altijd waar kunnen maken in het verleden, maar het kan ons nog steeds inspireren. Ik denk daarom dat studentenpastoraat en pastoraat voor jonge professionals een van onze nieuwe hoofdtaken zou moeten zijn.” 

Een voorbeeld van dit pastoraat voor jonge professionals ziet hij in België: “Onze medebroeders daar hebben twee studentenkroegen geopend (Louvain-la-neuve en Luik), die meer zijn dan alleen een kroeg. Er wordt ook gebeden en gediscussieerd. Op openingsdagen zitten ze stampvol. Ik vind dat een interessant model.”

Opbouw

De eeuwige professie van Richard Steendvoorde is de eerste  bij de Nederlandse broeders sinds 1998. De huidige provinciaal overste, René Dinklo o.p., was in 1997 de voorlaatste. Sinds 2014 zijn zeven jongere mannen ingetreden, een van hen heeft inmiddels een andere levenskeuze gemaakt.
In september zullen opnieuw twee Nederlandse mannen aan hun noviciaat beginnen: een jaar van kennismaking en wederzijds onderzoek, dat in het Engelse Cambridge plaatsvindt. Na een jaar noviciaat volgt eerst de tijdelijke professie, voor drie jaar, en daarna de eeuwige professie: een levenslange verbintenis met de Orde der Predikers. 

Richard over deze nieuwe intredes: "Naast de afbouw, die doorgaat, is er een voorzichtig proces begonnen van opbouw. Dat de broeders dit avontuur aandurven, en dat er jonge, en iets minder jongere, mannen zijn die dit avontuur mee aandurven gaan, inspireert mij enorm. In combinatie met de grote steun die we als nieuwe generatie van broeders uit binnen- en buitenland krijgen, durf ik dit avontuur wel aan. Terwijl om ons heen kerken sluiten, mogen wij aan iets nieuws bouwen. Onverwacht gaat het verhaal verder.”

Lees het hele interview op Nieuw Wij!