Bescherm de natuurbeschermers

Gepubliceerd op: 25-7-2017 om 16:01 door eh. Bron: mensenmeteenmissie.nl / beschermdenatuurbescher.nl

'S-HERTOGENBOSCH - Elke week worden er bijna vier natuurbeschermers vermoord. Eén van hen was Willem Geertman, die al sinds 1977 woonde en werkte op de Filippijnen.

In mei ging de film 'War on minerals' in première over de strijd van Willem Geertman tegen de machtige elite. Samen met goede vriend Alfons van Zijl wijdde hij zijn leven aan het vechten voor de rechten van de armste bevolking in Aurora. Alfons van Zijl, die sinds 1988 gesteund wordt door Mensen met een Missie, vertelt in de documentaire over Willem.  Op diverse plaatsen is de film al te zien geweest. Als er nieuwe vertoningen worden georganiseerd, zal dit te zien zijn op de website van Bescherm de Natuurbeschermer.

Recordaantal doden in 2016

In 2016 werden gemiddeld bijna vier natuurbeschermers per week vermoord omdat zij hun land, bos en water probeerden te beschermen tegen de komst van milieuvervuilende industrie. Dat blijkt uit het nieuwste rapport van Global Witness, een van de organisaties achter Bescherm de natuurbeschermer. In totaal werden minstens 200 moorden geregistreerd in 24 landen, meer dan ooit. 

2016 was in meerdere opzichten een recordjaar, zo laat het rapport zien. Niet alleen werden er meer mensen vermoord dan in voorgaande jaren (2016: 200 doden, 2015: 185), het geweld vond ook in meer landen plaats (2016: 24 landen, 2015: 16). 60 procent van de moorden werd gepleegd in Latijns-Amerika, dat daarmee de gevaarlijkste regio voor natuurbeschermers is. In Afrika wordt het voor parkwachters steeds risicovoller om hun beroep uit te oefenen, terwijl in India het politiegeweld hand over hand toeneemt.

Actie Bescherm de natuurbeschermers

Een aantal milieu- en mensenrechtenorganisaties is een actie gestart om de Tweede Kamer te vragen de veiligheid van de natuurbeschermers over de hele wereld te verbeteren. Ze willen een bindend mensenrechtenverdrag voor bedrijven dat helpt deze natuurbeschermers zelf te beschermen. 

Om het tij te keren is nodig dat ook de Nederlandse regering in actie komt. Via een petitie pleit de Bescherm de natuurbeschermer-coalitie voor de komst van een internationaal bindend mensenrechtenverdrag voor bedrijven. “Dat verdrag zorgt ervoor dat bedrijven ter verantwoording kunnen worden geroepen als zij misstanden veroorzaken. Hierdoor staan natuurbeschermers wereldwijd sterker.” Binnen de Verenigde Naties wordt al enkele jaren gepraat over de mogelijkheid van zo’n verdrag. “Tot nu toe werkt Nederland nog maar mondjesmaat mee. Met onze petitie willen we de overheid bewegen om een tandje bij te schakelen en zich hard te maken voor de bescherming van natuurbeschermers.” De petitie wordt eind september aangeboden.

Meer informatie of het tekenen van de petitie: www.beschermdenatuurbeschermer.nl