Verhalenproject van de Witte Zusters in de race voor erfgoedprijs

Gepubliceerd op: 21-6-2017 om 09:28 door eh.

BOXTEL - Het verhalenproject 'De Verschilmakers' van de missiezusters van O.L. Vrouw van Afrika is samen met zeven andere deelnemers door naar de volgende ronde van de Brabantse Erfgoedprijs 2017.

Uit 72 inzendingen koos een vakjury acht projecten die nu gaan nu strijden om een van de drie finaleplaatsen. Maandag 26 juni mogen initiatiefnemers Ilse van Dongen en Marina van Dalen het project gaan presenteren voor de jury. In september wordt bekend gemaakt welke drie projecten uiteindelijk doorgaan naar de finale van 5 oktober. Het publiek zal uiteindelijk besluiten welk project de winnaar wordt en een stimuleringsprijs  van € 10.000,-- en een jaar lang begeleiding ontvangt.

Dialoog met zingevers

Het project de Verschilmakers, Witte Zusters in dialoog met andere ‘wereldverbeteraars’, heeft als doel middels 'oral history' het immateriële erfgoed van de Missiezusters te bewaren en anderen ermee te inspireren. Het project wil de zusters in dialoog brengen met of op werkbezoek laten gaan bij andere mensen die tegenwoordig het verschil willen maken in de samenleving vanuit hun idealen of roeping. En daarmee aan het brede publiek laten zien dat er ook nu nog mensen zijn met een ‘missie’.
Dit verhalenproject zal bestaan o.m. uit interviews, briefwisselingen, foto's, filmpjes en podcasts en wordt mede uitgevoerd door schrijfster Ilse van Dongen en fotograaf Laila Willems uit Tilburg. Bedoeling is dat het immateriele erfgoed van de Missiezusters van Onze Lieve Vrouw van Afrika, die meer dan 100 jaar in klooster Sancta Monica in Esch hebben gewoond, wordt vastgelegd. Niet als een statisch geheel, maar als levend erfgoed wat nog steeds in ontwikkeling is en ook mensen kan bezielen in deze tijd. Omgekeerd kunnen de 'tekenen des tijds' ook religieuze congregaties inspireren om zinvolle keuzes te maken in hun missie vandaag de dag.

Schaaltje van Witte Zusters
Een papiermaché mandje gemaakt door een nichtje van Zr Antoinette Winkelman van de luchtpostbrieven die haar tante  schreef naar haar familie vanuit Tanzania. Het staat op onze tentoonstelling De Witte Karavaan, 150 jaar Witte Paters en Witte Zusters in Afrika

Dragers van Hoop

Dit tweede verhalenproject is een vervolg op het boek Dragers van Hoop, een leven lang missie,  dat in april j.l verscheen. Het boek sluit aan bij de tentoonstelling De Witte Karavaan, 150 jaar Witte Paters en Witte Zusters in Afrika, die nog tot eind oktober plaatsvindt in het Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven in St. Agatha bij Cuijk. Meer info erfgoedkloosterleven.nl.

Erfgoed Brabant

Erfgoed Brabant wil met de derde editie van de Brabantse Erfgoedprijs erfgoedinitiatieven in de spotlight zetten én stimuleren. De jury is dan ook blij met de grote diversiteit aan inzendingen. Erfgoed gaat niet alleen over gebouwen en objecten. Bij de 72 aangemelde projecten viel op dat er veel aandacht is voor de interactieve verbeelding en beleving van erfgoed, de maatschappelijke waarde van erfgoed en innovatieve educatieprogramma’s. Het was voor de jury dus een hele kluif om tot de uiteindelijke keuze van acht projecten te komen.

Verhalen

Erfgoed gaat om mensen, over hun verhalen, hun tradities en acties. Erfgoed Brabant zet zich dan ook in om juist de verhalen achter een object naar voren te halen. Patrick Timmermans, directeur van Erfgoed Brabant en secretaris van de jury: “Bij erfgoed gaat het om verhalen van toen, van nu en van straks. Van belang is hoe wij ‘gisteren’ achterlaten en tegelijkertijd het heden een betekenisvolle plek geven. Met deze tweejaarlijkse prijs geven wij een mooie stimulans aan innovatieve en creatieve erfgoedprojecten die een podium verdienen.”

Meer informatie over de erfgoedprijs en de andere genomineerden
Meer informatie over de Missiezusters O.L. Vrouw van Afrika