Nieuwsbrief Afrika Europa Netwerk

Gepubliceerd op: 22-5-2017 om 16:58 door gm.

DEN BOSCH - Vandaag verscheen de 287ste nieuwsbrief van het Afrika Europa Netwerk In dit nummer van Her en Der een oproep van Oxfam International aan Afrikaanse leiders om werk te maken van een meer ‘humane economie’.

 Daarmee zegt Oxfam dat Afrika niet in de valkuil moet vallen van een economisch model dat in het Westen is ontwikkeld, maar dat niet houdbaar blijkt voor mens en natuur. Een behoorlijk radicale oproep dus. De groeiende welvaart blijft achter in Afrika. Ook is er sprake van grote verschillende tussen arm en rijk. Waar een kleine elite steeds rijker wordt, hebben grote groepen mensen, m.n. vrouwen, jongeren en kinderen nog steeds te kampen met armoede, honger en gebrek aan onderwijs. Dit heeft alles te maken met economische aspecten als de verhouding tussen import en export en belastingontwijking.

De andere twee berichten gaan over de effecten van klimaatverandering in Afrika. Wetenschappers zijn verbaasd hoe sterk die nu al wordt gevoeld. “Klimaatverandering is niet iets abstracts”, zegt een van hen. “Het gebeurt nu al.”

De hele nieuwsbrief