De Witte Karavaan

Gepubliceerd op: 1-5-2017 om 09:38 door eh.

SINT AGATHA - Onder deze titel werd op 30 april in het Erfgoedcentrum Kloosterleven in St. Agatha een bijzondere expositie geopend over 150 jaar Witte Paters en Witte zusters in Afrika.

Vanaf 3 mei a.s. is de expositie voor het publiek geopend. Voorwerpen, verhalen, archief- en beeldmateriaal illusteren het kleurrijke leven van deze missiegezelschappen. Als u voor het juiste moment kiest, is ook een ontmoeting met een Witte Pater of Witte Zuster mogelijk! De expositie is vanaf 3 mei tot en met 29 oktober te bezoeken op woensdag, donderdag, vrijdag en zondag tussen 13.00 en 17.00 uur. De toegang is gratis, een vrijwillige bijdrage is welkom.

Hun missie

Lange tijd vertrokken de paters en zusters voor altijd naar 'de missie' en namen zij definitief afscheid van hun familie en hun moederland. Pas in de loop van de 20e eeuw kwam hierin verandering door de ontwikkeling van nieuw vervoermiddelen. In Afrika waren de missionarissen actief in jeugdzorg, onderwijs, ziekenzorg, pastoraat en vrouwenemancipatie. Zij gingen - naar de lokale gewoonten - in het wit gekleed. Daarom worden ze in de volksmond Witte Paters en Witte Zusters genoemd.

Toelichting door de Witte Paters en Witte Zusters zelf

De tentoonstelling wordt georganiseerd door het Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven, gevestigd in het klooster van Sint Agatha. Bij het samenstellen van de expositie zijn de Witte Paters en Witte Zusters nauw betrokken geweest. Zij verzorgen op diverse zondagen een inleiding bij de expositie. Op aanvraag is rondleiding door een Witte Pater of Witte Zuster mogelijk. Een unieke mogelijkheid om uit eerste hand over het missiewerk te horen.

Combineer uw bezoek

De boeiende expositie is ingericht in de voorvleugel van het klooster. Een bezoek aan de expositie kunt u goed combineren met een wandeling door de monumentale kloostertuin, een bezoek aan de kloosterkerk of een kopje koffie of thee met kloosterkoek in het bezoekerscentrum.

Ook tijdens de Open Kloosterdagen is de expositie geopend en te bezoeken. Pater Jan Heuft, een witte pater die leeft en werkt in Algerije zal een inleiding houden. 

Meer informatie over openingstijden en andere activiteiten: www.erfgoedkloosterleven.nl