Verhalen uit Noord - Irak

Gepubliceerd op: 28-4-2017 om 09:45 door eh/ Erik Borgman. Bron: www.dominicanen.nl

KIRKKUK - Lekendominicaan en theoloog Erik Borgman is met een klein gezelschap op bezoek bij bisschop Mirkus in Kirkuk, Noord-Irak. In een blog vertelt hij zijn ervaringen.

'Zo kan het dus ook, kan ik niet helpen te denken', schrijft  Borgman in zijn eerste blog.  'Ik weet niet precies hoeveel gelovigen onder het gezag van bisschop Mirkis vallen, maar hij heeft zes priesters ter beschikking. Wie door de stad rijdt, ziet moskeeën waarvan de minaretten duidelijk boven de huizen uitsteken, maar kerken heb ik nog niet gezien. Behalve de kathedraal achter het bisschopshuis in Kirkuk en de kapel die er deel van is.'

kathedraal van Krikuk, noord Irak

Christenen zijn dus een minderheid en de Chaldese kerk, waarvan Mirkis de bisschop is, weer een van de christelijke groepen. Bovendien, christenen trekken weg. Soms vluchten zij maar vaker nog proberen hun kinderen simpelweg een plaats te vinden waar ze een toekomst kunnen opbouwen.
Niet alleen christenen trekken weg, overigens. Velen worden geraakt door het gebrek aan perspectief. Waar IS de baas werd, werden christenen vervolgd en verjaagd, maar moslims die volgens de mensen van IS niet de juiste leer beleden werden gedood. In dit klimaat zoeken velen hun heil elders. Maar bij onze eerste rondleiding op het terreinen van bisschopshuis en van de kathedraal er recht tegenover valt me vooral op hoe niemand hier aan de relevantie van de christelijke aanwezigheid lijkt te twijfelen.

Bisschop Mirkis probeert op zijn manier te stimuleren dat jonge mensen perspectief in Irak vinden. Er is een school en een ziekenhuis voor vluchtelingen en een uitgeverij.

(...)

De plaquette in het bisschoppelijk paleis met afbeeldingen van Jezus, een moskee en de Kaäba, de steen waar tijdens de bedevaart naar Mekka moslims omheen trekken, is foeilelijk in mijn ogen, maar zien wat hier de intentie is: samen verder komen, verzoening ondanks geslagen wonden.

Zo kan het ook. Een kleine minderheid van christenen die simpel doet wat moet gedaan, naar de mate van het mogelijke. Kijk naar de christenen, zeggen sommige imams tegen hun gelovigen. Zij zetten zich in voor de verzoening en zij helpen iedereen. Zie hoe ze ons liefhebben. De kerk hoeft niet imponerend te zijn om indruk te maken. In de ander Gods beeld zien en daarnaar handelen: dat is van betekenis en dat wordt erkend.

Alle blogs van Erik Borgman zijn te lezen op www.dominicanen.nl