Nacht van de Mystiek: Knocking on heaven's door

Gepubliceerd op: 2-2-2017 om 10:18 door eh. Bron: www.titusbrandsmainstituut.nl

NIJMEGEN - Op 3 februari organiseert het Titus Brandsma Instituut voor de derde maal een Nacht van de Mystiek in theater LUX in Nijmegen. Centraal staan Bob Dylan en Leonard Cohen.

Mystiek staat voor het melancholisch zoeken naar wat hoger en verder ligt dan de kleinheid van ons bestaan – meestal vergeefs, soms even lukkend. Het is een onophoudend verlangen dat alle religieuze tradities kennen omdat het een verlangen van mensen is en ook is het een drijfveer voor kunstenaars. Zo ook Bob Dylan, Nobelprijswinnaar literatuur – doordrongen van joods mystiek gedachtegoed, of de recentelijk overleden Leonard Cohen, wiens poëzie bij vlagen rechtstreeks uit deze grote traditie put. Zij staan centraal op de derde Nacht van de Mystiek. Dylans verbondenheid met de joodse mystiek zal door zanger Ernst Jansz en filosoof Marc De Kesel tot leven gebracht worden.

Kees Waaijman zal de mystieke diepte van Leonard Cohen belichten. Ook de Vlaamse dichter, romanschrijver en woordkunstenaar Bart Stouten zal er zijn, met een hedendaags mystiek manifest en Gerrit Steunebrink over islamitische mystiek. De 3de Nacht van de Mystiek biedt weer een verrassend avondvullend programma met lezing, muziek, poëzie, gesprek – met betrouwbare gidsen door dit geheimzinnige land van de mystiek.

Nacht van de Mystiek

Programma

Presentator Leo Fijen

19.30 uur Opening door Inigo Bocken

19.45 uur Bart Stouten: Voorbijgaan aan jezelf, daar waar de neer te dalen hemel wacht

20.15 uur Duo ParazarRemi en Anne-Marie Peeters Klezmermuziek

20.45 uur Pauze

21.15 uur Kees Waaijman: Leonard Cohen-You want it darker

21.45 uur Gerrit Steunebrink: Islamitische mystiek en wij

22.15 uur Pauze

22.45 uur Ernst Jansz Dromen van Johanna

23.00 uur Marc de Kesel: Over Bob Dylan Visions of Johanna

23.30 uur Muziek van Ernst Jansz : Bob Dylan – Dromen van Johanna

Meer informatie: www.titusbrandsmainstituut.nl

Voor het bestellen van kaarten à € 25,- kunt u terecht op de website van LUX.