Jubileumbijeenkomst rond de sterfdag van Charles de Foucauld (1916-2016)

Gepubliceerd op: 21-12-2016 om 15:04 door gm.

AMSTERDAM - Dit jaar werd wereldwijd herdacht dat Charles de Foucauld op 1 december 2016, honderd jaar geleden, in Tamanrasset (Algerije) vermoord werd, ook door de Kleine Zusters van Jezus in IJburg

Pas enkele jaren na zijn dood ontdekten mensen het levensverhaal van Charles de Foucauld, dankzij een biografie van de Franse schrijver René Bazin. Hij werd een bron van inspiratie voor velen. Verschillende geestelijke families zijn in de loop van de tijd ontstaan, o.a. de Kleine Broeders van Jezus (door René Voillaume in 1933 gesticht) en de Kleine Zusters van Jezus (door Magdeleine Hutin in 1939 gesticht).

Herdenking op IJburg

In Amsterdam, in de wijk IJburg, herdacht de gemeenschap van Kleine Zusters van Jezus op 26 november jl. de sterfdag van Charles de Foucauld. Dit deden zij samen met hun vrienden en kennissen - mensen met allerlei achtergronden: katholieken, protestanten en niet-gelovigen.

De zusters schreven over deze dag: “Deze feestelijke en bezinnende dag werd mogelijk gemaakt dankzij de hulp van velen. Ongeveer honderd mensen kwamen bijeen in de Binnenwaai, de kleine protestante kerk van IJburg. De sfeer was open en hartelijk. Na een korte presentatie over het leven van Charles de Foucauld door Gerard Moorman, hebben we met veel interesse geluisterd naar de getuigenissen van enkele mensen. Zij gingen in op de vraag: “Hoe heb ik broeder Charles leren kennen? Welke intuïtie van hem inspireert mij vandaag in mijn dagelijks leven?” De middag werd afgesloten door een eucharistieviering waarin Leo Nederstigt voorging, vriend en pastor die ons naar IJburg gelokt had door te zeggen: “Is IJburg niet een soort woestijn waar mensen dorst hebben? Waarom zouden jullie niet naar IJburg verhuizen om daar present te zijn?” Rob Visser, dominee van IJburg die ons vanaf het begin – samen met zijn vrouw-  gesteund heeft, was mede-voorganger. Hij liet aan het begin van de viering weten blij te zijn  zoveel mensen in zijn kerk te verwelkomen.”

Een bijzondere middag om dankbaar voor te zijn...

De getuigenissen

Icoon Charles de Foucauld