Vreugdevuur, Viering 200 jaar maristen

Gepubliceerd op: 15-12-2016 om 17:21 door eh. Bron: maristen.nl

NIJMEGEN - Op 7 januari 2017 vieren de fraters Maristen hun 200 jarig bestaan met een minifestival.

Wat 200 jaar geleden begon in Frankrijk met een kleine groep broeders is uitgegroeid tot eenwereldwijde beweging met verschillende takken: paters, fraters, zusters en leken.  In ons land zijn paters, fraters en leken actief. Het woord Maristen gaat terug op Maria, die voor Maristen model staat voor een leven met aandacht, zorg, ontvankelijkheid en eenvoud. Het verhaal van Jezus van Nazareth is voor Maristen de “Blijde Boodschap” en de bron van waaruit ze leven.

Diverse projecten voor jongeren

'Aandachtig aanwezig'  dat is ook het motto waaronder de fraters Maristen diverse projecten voor jongeren hebben opgezet, zoals het Huis om te Zijn, waar jongens tussen de 12 en 17 voor een periode worden opgevangen als het thuis niet gaa;  Het Huis van Aandacht en het Stiltehuis bieden jongeren ruimte om enkele dagen bezig te zijn met leven met aandacht en stilte;  Moria, waar jonge ex-gedetineerde worden opgevangen om opnieuw een plaats in de maatschappij te zoeken.  Bij de viering van het jubileum zijn dan ook zeker de jongeren uitgenodigd voor wie alle projecten zijn bedoeld.

Minifestival

De viering van het 200-jarig bestaan start met een minifestival op 7 januari in Nijmegen. Tijdens deze viering zijn er diverse creatieve workshops en acitviteiten. In de ochtend vertelt Arjan Broers het verhaal van de Maristen vanuit het gezichtpunt van de tafel die vanaf de oprichting erbij was en weet wat er allemaal is gebeurd en gezegd. .

Aanmelden / info: fraters@maristen.nl (voor 31 dec. 2016 graag) www.leerhuiswesterhelling.nl

Waar: Ontmoetingskerk, Meijhorst 7033, 6537 EP Nijmegen.
Wanneer: Zaterdag 7 januari 2017, 10:30 tot 16:00, met borrel na afloop.

Het programma


10.30    Koffie
11.00    Experimentele viering, met:
              – Stembevrijder (Diete Sybesma)
              – Het Verhaal van de Tafel (Arjan Broers)
13.00    Lunch
14.00    Workshops
15.30    Afsluiting
16.00    Borrel
17.00    Einde

Vreugdevuur

De workshops

Leren luisterenTjeerd Jansen SJ
Het motto van de Fraters Maristen is ‘Aandachtig Aanwezig’. Luisteren, vanuit echte ontvankelijkheid hoort daar bij. Maar hoe luister je eigenlijk écht naar iemand anders, zonder ruis van eigen ideeën? En hoe luister je naar jezelf?

Te oud om te spelen?Annelieke van den Bergh en Elisabeth Wiersma
Heb je zin om je speelse kant de ruimte te geven? Welkom! We gaan spelen met ritme, geluid en beweging. En met elkaar. Niet meer denken, alleen maar doen. Laat je meenemen door het spel en verlies jezelf om jezelf te (her)vinden.

Lectio Divina: je eigen woorden vinden Arjan Broers
Dieper leren lezen met de schrijver van ‘het Verhaal van de Tafel’. Pas de principes van de Lectio Divina toe en onderzoek hoe jij leest; wat klinkt er in jou door, wat zegt dat over je? Daarna spelen we met onze eigen woorden.

Inspiratie in beeld en verbeeldingCorina Frans
Je onderzoekt je eigen inspiratie en levensweg door middel van beelden. Van tekenen tot visualiseren en belichamen. Het wordt een beeldentheater.

Stembevrijding – Diete Sybesma
‘Iedereen kan zingen en iedere ziel wil zingen’. Toch durven veel mensen het niet. Jij? Wat gebeurt er als je het ‘resultaat’ loslaat en gewoon je eigen stem vrij leert ervaren? Je zult van alles horen, voelen en ont-dekken.

Dialoog: denken en doen Albaer Hillen
Niet alleen maar voelen, ook doen! Wat vragen je idealen en dromen van je, wat kun je en wil je betekenen? Een goed gesprek over wat het betekent om bezield te zijn in deze tijd.

BibliodramaCocky Fortuin
Hoe houd je je bezieling vast in stormachtige tijden? We verkennen deze vraag door onze eigen verhalen te spiegelen aan een bijbelverhaal, door een rol te spelen en verschillende perspectieven te beleven.