Franciscanen roepen op tot wapenstilstand in Aleppo

Gepubliceerd op: 5-10-2016 om 14:47 door eh. Bron: www.kerknet.be

ROME - De minderbroeders franciscanen hebben op feestdag van Franciscus opgeroepen tot een wapenstilstand en veiligheidszones in Aleppo en elders in Syriƫ.

Michael Anthony Perry, de algemene overste van de minderbroeders-franciscanen wereldwijd, en Francesco Patto van de Curstodie van het Heilige Land hebben op de feestdag van Sint-Franciscus op 4 oktober opgeroepen tot een onmiddellijk staakt-het-vuren en de oprichting van een veiligheidszone in Aleppo. Dat kan ervoor zorgen dat de burgerbevolking eindelijk, zonder onderscheid, de nodige humanitaire hulp kan krijgen. Het lijden van het Syrische volk, vooral in Aleppo, is onbeschrijfelijk. Het welzijn van de weerloze bevolking moet op de eerste plaats komen.

De twee franciscaanse verantwoordelijken roepen politieke leiders op om het pad van vrede, verzoening en vergevingsgezindheid te bewandelen. De internationale gemeenschap moet concrete stappen zetten voor de oprichting van veiligheidszones in Aleppo en andere gebieden van Syrië, voor de bescherming van burgers en opdat de bevolking zijn vertrouwen in een snelle oplossing kan herwinnen. De controle van deze gebieden moet door een VN-vredesmacht worden overgenomen, met een mandaat van de Veiligheidsraad en in samenwerking met de verschillende strijdende partijen.

Tot slot roepen de franciscanen de internationale gemeenschap op tot een grote gastvrijheid voor Syrische vluchtelingen en alle nodige steun voor de dringende noden van Syrië.


Aleppo

Foto: Eddy Wessels / Cordaid