Samenwerking Dominicanen en KRO-NCRV in radioprogramma

Gepubliceerd op: 7-7-2016 om 16:52 door . Bron: KRO-NCRV / Dominicanen

HILVERSUM - De dominicanen en KRO-NCRV maken deze zomer een zevendelige reeks van het radioprogramma Zin in Weekend. Centraal staan de breuklijnen van het leven, zoals geboorte, huwelijk, beroepskeuze en overlijden.

 In reportages en in gesprekken met zinzoekers van deze tijd, zoals Marjolijn van Heemstra, Ybo Buruma en Dirk De Wachter. De serie wordt vanaf 10 juli wekelijks uitgezonden op NPO Radio 5 en is dan ook beschikbaar op iTunes.

Licht door de breuklijnen

‘There is a crack in everything, that’s where the light comes in’, gezongen door Leonard Cohen in ‘Anthem’, is de rode draad in de programma’s. Hoe kijken mensen van nu naar nieuw leven, de samenleving, hun toekomstdromen, vergeving, de levensopdracht, relaties en het levenseinde? En welke symbolen horen daarbij? Daarvoor gaat een verslaggever -die zich ‘een katholiek van niks’ noemt- op onderzoek uit naar de betekenis van de rituelen in de katholieke kerk rond deze levensmomenten.

Dominicanen

Lekendominicaan en oud-radiomaker Sipke Draisma begint elke uitzending met een inventarisatie vanaf het terras. Zr. Holkje van der Veer o.p. besluit elke uitzending met een kleine reflectie op een inzicht van een dominicaanse zinzoeker uit eerdere tijden, zoals Meister Eckhart of Catharina van Siena

Gasten

Te gast zijn theatermaakster Marjolijn van Heemstra (10 juli), voormalig studentenpastor Theo Koster (24 juli) , filmmaker Beri Shalmashi (17 juli), filosoof en schooldirecteur Henk Oosterling (31 juli), lid van de Hoge Raad Ybo Buruma (14 augustus), psychiater Dirk de Wachter (7 augustus) en cultureel antropoloog Yvon van der Pijl (21 augustus).

Wilfred Kemps en Annemiek Schrijver

Presentatoren Wilfred Kemp en Annemiek Schrijver

Zin in Weekend wordt uitgezonden op zaterdag en zondag tussen 18.00 en 19.00 uur op NPO Radio 5. Start van de serie is op zondag 10 juli (hh zaterdag erop volgend).

800 jaar Dominicanen

Deze reeks programma’s wordt gemaakt in het kader van het 800-jarig bestaan van de dominicanen. Dit jubileumjaar wordt luister bij gezet door onder meer in gesprek te gaan met moderne zinzoekers: radiomakers, maar ook schrijvers, bierbrouwers en ontwerpers. Meer informatie over het jubileumjaar van de dominicanen en alle (andere) activiteiten is te vinden op 800JaarDominicanen.nl. De dominicanen zijn ook te volgen via Twitter en Facebook.