Kiemcellen. Van klooster naar wereld

Gepubliceerd op: 8-6-2016 om 12:07 door . Bron: Nieuww!j, Berne Media

HEESWIJK / DOETICHEM - Op 16 juni presenteert br. Thomas Quartier OSB zijn derde boek Kiemcellen. Marianne Waterschoot ging met hem in gesprek hierover voor Nieuww!j.

Kiemcellen zijn afgezonderde organismen die wel bij het weefsel en de aarde horen. Ze bergen een explosieve kracht in zich om iets nieuws te laten ontstaan. Thomas Quartier OSB (1972) is tastend en zoekend naar die universele levenskracht iets op het spoor. In zijn trits Liturgische spiritualiteit (2013), Anders leven (2015; genomineerd voor het Beste Theologische boek van 2015) en de afsluiter Kiemcellen (2016) beschrijft hij zijn onderzoek naar de hedendaagse monastieke inspiratie. Naar een levenswijze, die radicaal is en ogenschijnlijk indruist tegen de moderne opvatting van een succesvol en zingevend bestaan. Radicaal, niet om tegen iets te zijn en te ageren, eerder om voor iets te gaan dat de basis heeft in een diepgewortelde traditie, de Benedictijnse spiritualiteit. Hij wil de aantrekking en zeggingskracht van die leefwijze tot op het bot verkennen, zonder vooraf te weten waar die weg hem brengt.

“Dit derde boek is weer een verkenning" stelt Quartier, "In Liturgische spiritualiteit ben ik de wetenschapper die onderzoekt en hiervan verslag doet. In Anders leven schrijf ik vanuit een meer persoonlijk perspectief, omdat ik het kloosterleven verken en probeer dat wezenlijk te begrijpen. Wat maakt het kloosterleven anders? Is het zo anders als het lijkt? Wat zijn de kernwaarden waar het om gaat? Hoe gaan mensen, die elkaar niet uitkiezen, in gemeenschap daarmee om? Ik maak een beweging van buiten naar binnen."

Kiemcellen

Boek voor iedereen

Het boek is in principe bedoeld voor iedereen, maar meer specifiek  voor  spiritueel verkenners, maatschappelijk geëngageerden en cultureel geïnteresseerden, aldus Quartier.  "In de lijn van de Regel van Benedictus is het spiritueel een boek voor beginners – want je begint iedere dag opnieuw. Maar qua leesproces vraagt het bereidheid van de lezer om er af en toe ook zijn of haar tanden in te zetten."  Hij verwacht en hoopt dat de lezer bij het lezen zichzelf regelmatig de vraag zal stellen hoe dit voor hem of haarzelf geldt. 

Kiezen voor een leven als monnik is volgens Quartier een radicale keuze. Het is niet je terug trekken in de stilte van het klooster. Er is zeker ook sprake van maatschappelijk engagement.  "De leefwijze als Benedictijner monnik heeft juist mijn radicale, kritische studentenhart weer laten kloppen! Daar ben ik dankbaar voor. Kijk, natuurlijk beweeg je altijd in het continuüm contemplatie-actie, maar Benedictus leert: ‘Doen! Ga primair uit van de ervaring. De vorm brengt je bij de inhoud.’ Dat gaan en doen vraagt om een ontvankelijkheid, vraagt om verwondering bij alles. Dat is openstaan voor wat er op je toekomt en bereid zijn te reflecteren op de ervaring. Dat is contemplatief geörienteerd leven, dat is jezelf vanuit vrijheid engageren.”

Presentatie

Donderdag 16 juni wordt het boek gepresenteerd in de boekhandel van Abdij van Berne. Meer informatie

Het hele interview met Thomas Quartier is te lezen op Nieuww!j