Flora op het Lam Gods

Gepubliceerd op: 23-4-2016 om 14:11 door WvdV.

GENT - In het Caermersklooster is een tentoonstelling ingericht over de bomen, planten, struiken en bloemen die voorkomen op het beroemde retabel van de gebroeders Van Eyck.

Het weelderige decor van planten en bloemen op het middenpaneel van het Lam Gods  kenmerkt zich door verscheidenheid en door de natuurgetrouwheid waarmee de gebroeders Van Eyck deze flora schilderden. Toch hielden de kunstenaars zich niet aan een eenheid in tijd en plaats: voorjaarsbloeiers komen voor naast hoogzomerplanten, flora uit het zuiden naast planten die enkel in het noorden voorkomen. Tussen het malse gras ontvouwen naast rozenstruiken, madeliefjes en viooltjes hun bloemblaadjes. Hubert en Jan van Eyck hebben dan ook geen perfecte kopie van de natuur nagestreefd. De tuin, die op het centrale paneel van het veelluik is weergegeven, is bovenal een tuin vol symboliek.

Maria (Lam Gods)

Als voorproefje op de tentoonstelling  beschrijft redacteur Lieve Wouters van kerknet.be de symboliek van enkele bloemen:  'Zeg het met een boeketje Lam Gods'


De tentoonstelling Een wonderbaarlijke tuin duurt tot 18 september 2016