Dominicanenkerk wordt rijksmonument

Gepubliceerd op: 20-4-2016 om 16:00 door . Bron: www.800jaardominicanen.nl

ROTTERDAM - Afgelopen zaterdag vierden de Dominicanen het feit dat zij 600 jaar in Rotterdam aanwezig zijn. Bij deze gelegenheid werd Dominicuskerk Het Steiger de status van Rijksmonument toegekend. Hoofdspreker tijdens de feestelijkheden was burgemeester Aboutaleb.

Het gebouw, dat vlakbij de Markthal en het station Blaak staat, is een van de weinige na de oorlog herbouwde kerken in de Rotterdamse binnenstad. Het ontwerp is van het Rotterdamse architectenbureau Kraaijvanger. De bijzondere ramen in de kerk verbeelden de doortocht door de zee, de bevrijding van het joodse volk uit de slavernij (Ex 14).

Bij het bombardement van mei 1940 gingen de dominicanenkerken aan de Hoogstraat en de Van Oldenbarneveltstraat verloren. Na de oorlog is besloten om maar één kerk te herbouwen, deze nieuwe kerk werd op 14 mei 1960 ingewijd door bisschop Jansen, bisschop van Rotterdam.

Abou­ta­leb pleit voor zicht­ba­re re­li­gie

Religie kun je niet wegpoetsen. Je kunt niet anders dan denken en doen vanuit je inspiratie, zei burgemeester Ahmed Aboutaleb zaterdag bij zijn toespraak. ‘Laat het maar zien.’ Nederland is groot geworden met op de christelijke sociale leer geïnspireerde wetgeving, stelde hij. ‘Het is belangrijk om te beseffen hoe diep geworteld en hoe belangrijk dit is. We zijn daar te weinig trots op.’
Aboutaleb riep de aanwezigen in de volle Dominicuskerk op om trots te zijn op hun christelijk geloof in God en om zichtbaar te zijn in de publieke ruimte. ‘Ik vind het oprecht mooi als dominicanen er altijd zo (in habijt) bij zouden lopen, omdat het iets vertelt.’

aboutaleb 800 jaar dominicanen

Burgemeester Aboutaleb pleit voor meer zichtbaarheid religie. Foto: Ramon Mangold

Verhalen delen

De populaire burgemeester maakte het delen van verhalen tot het thema van zijn lezing. Rotterdam telt mensen met 170 verschillende nationaliteiten, het is de voorhoede van een snel veranderende samenleving. Dat brengt onzekerheid mee, en dan heeft de overheid ook nog eens een geloofwaardigheidsprobleem. Er is een nieuwe ‘stip op de horizon’ nodig.

‘We zouden geen integratiebeleid nodig hebben als we nieuwsgieriger zouden zijn naar elkaar’, zei Aboutaleb. Volgens zijn analyse van onze samenleving zorgt de onzekerheid ervoor dat mensen vaak bezig zijn om de welvaart die we hebben te verdedigen en te beschermen.
‘Dit hebben we verheven tot maatschappelijke deugd’, zei Aboutaleb. ‘Maar ik mis hierin een tegengeluid: kunnen we ervaren dat het een voorrecht is om te delen wat je hebt? Delen is een deugd; het is een feest om met anderen te delen.’

Volgens Aboutaleb zijn we het als samenleving grotendeels eens over de normen, maar hebben we het te weinig over waarden. Daar zijn religies van belang, om te vertellen en verhalen uit te wisselen.
De woorden van de burgemeester werden begroet met groot applaus. Na de toespraak volgde een gesprek over dialoog en ontmoeting – en dat elkaar leren begrijpen niet hetzelfde is als begrip hebben voor kwalijk gedrag.