Pop-up museum in kapucijnenklooster

Gepubliceerd op: 2-4-2016 om 12:29 door WvdV. Bron: http://hetkloosterbreda.nl/

BREDA - In het Paasweekeinde fungeerde het voormalige kapucijnenklooster aan de Schorsmolenstraat als een pop-up museum

Tachtig studenten van het Sint Joost uit Breda en Den Bosch maakten in de voorgaande maanden een interactieve expositie over het klooster. Rob Köhler, afgestudeerd student aan het Sint Joost, is een van de huidige bewoners van het klooster. Hij tipte zijn oud-docenten dat er plek was in het klooster voor een expositie.

Februari 2014 verlieten de laatste twee Minderbroeders Kapucijnen het klooster. Het was de wens van de broeders dat het klooster een sociaal-maatschappelijke functie zou vervullen. Een initiatiefgroep van 6 mensen heeft die uitdaging met beide handen aangepakt. Ze wonen in het klooster, realiseren toekomstplannen en beheren het monumentale pand en de tuin, hierin ondersteund door een groeiende groep vrijwilligers. Het is de bedoeling dat het klooster zal gaan functioneren als woon- en werkgemeenschap voor twaalf dakloze mensen. Er zijn verschillende vormen van bedrijvigheid in ontwikkeling, die een gezonde exploitatie-basis moeten bieden. 

Fons de Weert is beheerder van het klooster en woont daar samen met zijn vrouw en dochter en nog drie anderen. Fons is enthousiast over het eindresultaat zoals de studenten dat in korte tijd hebben gerealiseerd.  Zijn favoriet is het pop-up boek, een 3D boek dat op internet te bekijken is. Het is een fraai vormgegeven produkt, dat met veel gevoel voor detail is gemaakt door Felicity de Hart, Romee van der Schoot, Marjan van der Heijden en Willem van den Boomen. Hans Putters ofm cap verzorgde de voice over.

Kloosterboek

Het kloosterboek

The making of...