Expositie over Don Bosco

Gepubliceerd op: 5-4-2016 om 09:56 door WvdV. Bron: Don Bosco Nu jrg 76 nr 1

ST AGATHA - In het Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven is van 1 mei t/m 30 oktober 2016 een tentoonstelling te zien over Don Bosco, de salesianen en het Don Bosco-werk in Nederland.

Met deze tentoonstelling krijgt de viering van de 200e geboortedag van Don Bosco (16 augustus 2015) nog een staartje. De titel luidt dan ook: ''Don Bosco 200, hart voor jeugd en jongeren". In deze tentoonstelling worden de figuur van Don Bosco belicht, stichter van twee congregaties, Frans van Sales, de patroon van de salesiaanse congregatie, en enkele vrouwen rond Don Bosco, zoals zijn moeder Margherita, Maria Mazzarello, de medestichteres van de zusters, en Maria Hulp der Christenen, de titel waaronder Don Bosco de heilige Maria vereerde.

Don Bosco expositie

Interviews

Er is verder een overzicht van de verschillende plaatsen in Nederland waar salesiaanse huizen zijn geweest of nog zijn, en van het Don Bosco-werk dat nu grotendeels door niet-religieuzen wordt verricht, maar nog steeds in de geest van diezelfde Don Bosco. Daarom is er op de tentoonstelling ook aandacht voor de spiritualiteit en de opvoedingsmethode van Don Bosco. In een serie interviews komen Don Bosco-mensen uit de brede Don Bosco-beweging aan het woord, die vertellen hoe ze met Don Bosco en de salesianen in aanraking zijn gekomen en waardoor ze geinspireerd werden.

Artistieke objecten

Een aparte rode draad door de tentoonstelling vormen diverse artistieke objecten, die door Nederlandse salesianen zijn gemaakt, onder andere Cor Goorts, Pierre Eijck en Kees Heeren. De tentoonstelling is opgebouwd met beelden, boeken, foto's, filmpjes, voorwerpen en archiefstukken, die afkomstig zijn uit de collectie van het Erfgoedcentrum en uit salesiaans Nederland en Vlaanderen.

De site van het Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven
De site van de Nederlandse salesianen en de site van de Belgische salesianen