Bonhoefferprijs voor Frans van der Lugt sj

Gepubliceerd op: 30-3-2016 om 08:41 door WvdV. Bron: ND

DORDRECHT - De in Syriƫ vermoorde Frans van der Lugt sj krijgt postuum de Bonhoeffer-onderscheiding, omdat hij mensen in deze tijd inspireert tot godsvertrouwen, moed en daadkracht.

Op 8 april krijgen twee van zijn broers de award uitgereikt tijdens een Bonhoeffer-avond in de Grote Kerk. De onderscheiding is een initiatief van uitgeverij Vuurbaak in samenwerking met het Nederlands Dagblad. 

Op 7 april 2014 werd de 75-jarige Nederlandse jezuïet Frans van der Lugt in het Syrische Homs door het hoofd geschoten. Nog dezelfde dag werd hij begraven en zijn graf werd een pelgrimsoord van onderlinge verbondenheid. Het nieuws over de moord op Frans van der Lugt ging ogenblikkelijk de hele wereld over. In dit boek zijn teksten opgenomen van en over Frans van der Lugt uit de verschillende fasen van zijn leven en werken, te beginnen met de geschiedenis van zijn roeping. Nu, ruim anderhalf jaar na de moord, blijkt hij allerminst vergeten. Een school in een vluchtelingenkamp in Libanon voor Syrische en Irakese kinderen, onder auspiciën van de Jesuit Refugee Service, draagt de naam Frans van der Lugt Center, en in verschillende landen wordt er nog steeds over hem gepubliceerd.

Frans van der Lugt sj

Vorig jaar verscheen een boek over Frans van der Lugt. Een citaat hieruit van hem: Eén ding vervulde mij steeds meer: liefhebben, maar dan ook met  inzet van heel mijn persoon. Ik houd met heel mijn, helaas zondig, hart van mensen, vooral van de zondaars. Hun daden kunnen nog zo erg zijn, ik voel diezelfde neigingen en begeerten ook in mij, ik heb ze zelfs sterk gevoeld en het heeft zeker niet aan mij gelegen dat ik er zonder kleerscheuren vanaf ben gekomen. De zonde is erg en hoe meer ik tot God zal naderen, des te scherper zal ik dan gaan ervaren, maar geen zonde kan onbegrijpelijk zijn voor wie de eigen zwakheid kent, en geen zonde onvergeeflijk voor wie God kent. Mij rest slechts één weg, de weg die Charles de Foucauld als volgt beschrijft; ‘Notre anéantissement est le moyen le plus puissant que nous ayons de nous unir à Jésus et de faire du bien aux âmes.’ [Onze verootmoediging is het krachtigste middel dat we hebben om ons te verenigen met Jezus en om goed te doen aan de zielen].

Paul Begheyn sj e.a.Frans van der Lugt sj 1938-2014 Bruggenbouwer en martelaar in Syrië. ISBN 978 90 5625 449 0 Uitgeverij Valkhof Pers.