Nacht van de mystiek

Gepubliceerd op: 9-2-2016 om 08:52 door WvdV.

NIJMEGEN - Op 6 februari vond in Lux de tweede Nacht van de Mystiek plaats, een initiatief van het Titus Brandsma Instituut.

Thema van deze tweede Nacht van de Mystiek is: Mystiek in het midden van het leven en het geheel stond onder leiding van Inigo Bocken, wetenschappelijk directeur van het Nijmeegse Titus Brandsma Instituut. Hij memoreerde een uitspraak van Karl Rahner: 'De christen van morgen zal mysticus zijn, of niet zijn.'

De Nijmeegse dichter Victor Vroomkoning las vier gedichten. Vervolgens verzorgde Paul Mommaers, Hadewijch-kenner bij uitstek, een korte introductie op Hadewijch. Het optreden van Anikó Daróczi en haar ensemble Panta Rhei uit Budapest werd opgedragen aan de onlangs overleden Louis Grijp. Zowel Paul Mommaers als Anikó Daróczi zullen in de zomer bijdragen aan de Studieweek Mystiek, die dit jaar gewijd is aan Hadewijch, mystica van de liefde.

Nacht van de mystiek2015

Na een korte pauze was er een wervelend optreden van de Haqqani Mevlevi Derwisjen, die een mystieke soefi-dans verzorgden. Jan Oegema sprak over Evelyn Underhill en haar 'Praktische mystiek' en over de methoden, die helpen om tot inkeer te komen: de contemplatieve dialoog en het gesprek vanuit de stilte. Meer informatie daarover is te vinden op de site www.openklooster.nl

Hierna was het tijd voor een optreden de lokale Roots Reggaeband Super Natural Selection. Natuurlijk werd hierbij gememoreerd dat 6 februari 1945 de geboortedag is Bob Marley, The King of Reggae. Hij zou 71 jaar oud zijn geworden.

Titus Brandsma Instituut stelt op haar site een verslag in het vooruitzicht.