Kloosterglossy Koningshoeven

Gepubliceerd op: 31-1-2016 om 13:27 door WvdV. Bron: J-W Wits

BERKEL-ENSCHOT - De Trappisten van Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven presenteren op maandag 1 februari de uitgave Stilleven, de eerste ‘kloosterglossy’ ter wereld.

Met dit eigentijdse magazine bieden zij op laagdrempelige wijze een blik achter de schermen van het kloosterleven.  Het tijdschrift is primair bedoeld voor de circa 120.000 jaarlijkse bezoekers van het gastenhuis, de abdijwinkel en de nabijgelegen brouwerij van La Trappe. Dat aantal neemt ieder jaar toe. Alhoewel deze bezoekers natuurlijk benieuwd zijn naar het leven van de monniken, kunnen de Trappisten daar slechts beperkt aan tegemoet komen. Monniken leiden per definitie een leven in relatieve beslotenheid. Een ‘vrij’ bezoek aan het klooster, rondleidingen of gesprekken met de monniken behoren daarom niet tot de mogelijkheden. Met dit tijdschrift kunnen belangstellenden toch een goede indruk krijgen van het reilen en zeilen achter de kloostermuren. 

Via het tijdschrift kunnen lezers kennis maken met de abt van Koningshoeven en andere markante monniken. Voorts belicht het tijdschrift de opmerkelijke geschiedenis van het klooster, wordt ‘een dag uit het leven van een monnik’ in beeld gebracht en bevat het inspirerende tips voor mensen die iets van de contemplatieve spiritualiteit een plek willen geven in hun eigen leven. Natuurlijk krijgen tevens de bierbrouwerij van La Trappe en andere activiteiten van de abdij ruim aandacht. 

Soberheid
“Een glossy staat vaak in het teken van glitter en glamour. Wie dat van ons verwacht, moeten we helaas teleurstellen”, aldus abt Bernardus van Koningshoeven, “Juist in de soberheid en puurheid schuilt de schoonheid van het Trappistenleven. Dat hebben we in dit tijdschrift proberen te vertalen. Het toont een even realistisch als openhartig beeld van een gemeenschap van monniken die met vallen en opstaan steeds meer op het spoor van God proberen te komen. Wij maken op onze wijze volop deel uit van de samenleving, werken om de kost te verdienen en hebben allemaal onze eigen achtergrond en karakter meegenomen. In deze kloosterglossy komen zowel de bijzondere als de meer alledaagse aspecten van ons leven aan bod.” 

Eigen beheer
Stilleven is een uitgave in eigen beheer. Het concept is afkomstig van (eind)redacteur Jan-Willem Wits, samen met fotograaf Peter Boer en vormgeefster Marijke Kamsma. Het tijdschrift is voor 14,95 euro te koop in de kloosterwinkel op het abdijterrein en via de webshop.

Voor nadere vragen kan men contact opnemen met Jan-Willem Wits: 06 131 621 36

Glossy Stilleven