Achtste eeuwfeest dominicanen

Gepubliceerd op: 14-1-2016 om 19:51 door WvdV.

NIJMEGEN - In 2016 is het 800 jaar geleden dat Dominicus de Orde der Predikers oprichtte. Het jubileumjaar van de Dominicanen in Nederland staat in het teken van ’stilstaan, delen en vieren’.

De viering  van het achtste eeuwfeest gaat gepaard met activiteiten in kloosters en centra, maar ook daarbuiten: in de kroeg en op de universiteit. Met moderne zinzoekers: van schrijvers tot bierbrouwers, van ontwerpers tot radiomakers. En met een ’zondags’ jubileumbier, dat vandaag in Nijmegen is gepresenteerd.

De Orde van de Predikers begon niet in de kerk, maar in de kroeg. In Zuid-Frankrijk, het land van de Katharen, sprak Dominicus een nacht lang met de waard van een herberg. Volgens deze legende zag de waard bij het ochtendgloren het licht van het ware geloof. Maar ook Dominicus moet iets van het lange gesprek geleerd hebben, want daarna stichtte hij een nieuwe beweging van bedelende, rondreizende en studerende predikers. Dominicanen gaan graag  in gesprek over wat hen bezielt.  Daarom gaan ze in 2016 op zoek naar ontmoetingen: in kroegen, op universiteiten, in kloosters en via een groot aantal media, met de zinzoekers van de moderne tijd. Dat gebeurt onder meer door het organiseren van lunchgesprekken op drie universiteiten, het uitnodigen van Nederlandse schrijvers als writers-in-residence in klooster Huissen en het maken van een herontwerp van het klassieke habijt.

Jubileumbier Zondag

Om het achtste eeuwfeest te vieren is vandaag het Jubileumbier ’Zondag’ gepresenteerd, in Café Samson. Het komend jaar gaat het op tournee langs kroegen door heel Nederland, waar het telkens gedurende een maand op de tap verkrijgbaar is. Naast het bier en speciale glazen zijn er twaalf verschillende bierviltjes met levensvragen, die aanleiding kunnen vormen voor een  goed gesprek.

Zondag bier

Er was in de voorbije dagen al veel media-belangstelling voor de start van de campagne rond 800 jaar dominicanen. ‘Het Oog’, Omroep Gelderland en Zin in Weekend (Radio 5) besteedden er aandacht aan. De interessante gesprekken die dat opleverde zijn via deze link terug te beluisteren.

Meer informatie over het jubileumjaar van de Dominicanen en alle (andere) activiteiten is te vinden op 800JaarDominicanen.nl. Het jubileumjaar van de Dominicanen is ook te volgen via Facebook.