Barmhartig voor vluchtelingen

Gepubliceerd op: 5-1-2016 om 16:03 door Julia Burgers. Bron: ZUSTERS, tijdschrift scmm | december 2015

TILBURG - De komst van vluchtelingen naar Nederland zorgt voor heftige reacties en explosieve informatie­ bijeenkomsten­. Sommigen zien vluchtelingen als een bedreiging, anderen melden zich spontaan als vrijwilliger om vluchtelingen te helpen. Paus Franciscus­ roept op om “barmhartig te zijn voor de vluchtelingen­.”

Onder de kop ''Mensen in nood moet je altijd helpen'' beschrijft de bestuurssecretaris van de Zusters van Liefde, mevrouw Julia Burgers, hoe de zusters in het najaar van 2015 hebben gereageerd op de vluchtelingen, die in de wijk 'Fatima' zullen worden gehuisvest.  Zij schetst de ontwikkelingen sinds de komst van de asielzoekers  eind september bekend werd. De zusters hebben zich in een vroegtijdige fase aangesloten bij de initiatiefgroep ''Ruimhartig Tilburg''. Begin oktober tijdens een drukbezochte en langdurige (vijf uur!) raadsvergadering besluit de gemeenteraad om ''ja'' te zeggen tegen de komst van de asielzoekers. In november wonen de zusters een lezing bij waarin Anton van Kalmthout zijn gehoor aanspoort tot gastvrijheid, het bestrijden van negatieve beeldvorming, het ontwikkelen van welkomstprogramma's en het spreken met in plaats van over vluchtelingen.

Zusters van Tilburg nieuw

Wanneer op 4 december de eerste honderden vluchtelingen naar voormalig woonzorgcentrum Jozefzorg komen is een groep zusters aanwezig om hen hartelijk welkom te heten. 

Lees hier het volledige artikel