Savelbergmuseum en de H. Barbara

Gepubliceerd op: 2-1-2016 om 10:21 door G. Dorren. Bron: Onder Ons

HEERLEN - Wie onlangs in de Heerlense Gasthuisstraat het Savelbergklooster passeerde, zal het niet ontgaan zijn. Boven de ingang prijkt niet langer het verbleekte banier, maar staat nu te lezen Savelbergmuseum en daaronder ‘Kleine Zusters, grote daden’.

Ook de gevel van de kapel heeft een ander aanzien gekregen. Om het gesloten aanzien vanaf de straat uitnodigender te maken, zijn op de kapelmuur enkele foto’s aangebracht die ook in onze expositie te zien zijn. Ze zijn tegen de gevel geplakt op een manier dat het lijkt alsof je door vensters naar binnen kijkt. Nietsvermoedende voorbijgangers hebben door die afbeeldingen en de tekst op de witte gevel meteen in de gaten dat daar binnen iets te zien valt en dat ze welkom zijn. Het is een broodnodige poging om meer bezoekers te trekken.

Savelberg 1

Het dichtgemetselde poortje in de gevel dat vroeger toegang verleende
tot de kruidenapotheek van broeder Aloysius
.

Wisselende tentoonstellingen dragen eveneens bij aan meer belangstelling. Op dit moment is in het Savelbergklooster een expositie ingericht over de heilige Barbara, schutspatrones van de mijnwerkers.

Barbara van Nicomedië leefde in de 3e eeuw. Haar vader sloot haar in een toren op om ongewenste huwelijkskandidaten af te houden. Toen zij zich tot het christendom bekeerde, onthoofdde hij haar. Het opgesloten zijn en het doodsgevaar maakten Barbara tot een geschikte patrones voor mijnwerkers. Er werden meer heiligen vereerd (Anna, Catharina, Leonardus, Callistus), maar vooral dankzij de Polen en Slovenen in de Limburgse mijnen Barbara toch het meest. Daarom heeft conservator Kitty Jansen de tentoonstelling de naam gegeven ‘And the winner is… Barbara’. Het is een knipoog naar al die talentenprogramma’s op tv, waarin steeds het beste danspaar, de kundigste kok of de populairste artiest wordt gekozen.

     Savelberg Barbara

Bij ‘de 455 meter’, een schacht in de Staatsmijn Maurits in Geleen, hing een groot schilderij van de heilige Barbara waar de kompels langs liepen als ze in de put afdaalden.

In het kader van het Jaar van de Mijnen was deze tentoonstelling eerder te zien in Sittard. Nu het Jaar van de Mijnen binnenkort wordt afgesloten en Heerlen volop in de schijnwerpers staat met de tv-actie Serious Request en het glazen huis, is de Barbara-expositie in gewijzigde vorm naar het Savelberg-klooster gehaald. Anders dan in Sittard wordt nu niet alleen aan schutspatronen van mijnwerkers aandacht besteed, maar ook een link gelegd tussen de Kleine Zusters van de H. Joseph en het mijnverleden. In de gezondheidszorg, het onderwijs en de gezellenhuizen hebben zusters immers volop met mijnwerkers en hun families te maken gehad. Tekst en een stuk of tien foto’s – waarbij natuurlijk de Barbarazaal van het Heerlense hospitaal en de Barbaraschool in Eisden-Cité niet mochten ontbreken – getuigen daarvan.

Binnen de beperkte ruimte is het een kleine maar fijne expositie geworden met een fraaie collectie heiligenbeelden, uitleg over diverse patroonheiligen van mijnwerkers en Barbara in het bijzonder, en meer achtergrond over het werken in de mijn. De tentoonstelling is nog te zien tot en met 31 januari.

Het Savelbergmuseum is geopend op woensdag t/m vrijdag en zondag tussen 13.30 en 17.00 u.

Meer informatie