Leven in Sulawesi

Gepubliceerd op: 3-12-2015 om 09:41 door WvdV. Bron: elisabethriphagen.nl

BARNEVELD - Elisabeth en Gerrit Riphagen werkten van 1967 tot en met 1972 in het onderwijs in Torajaland, Sulawesi (Indonesiƫ). Sindsdien bleef het echtpaar betrokken bij de ontwikkelingen daar.

Elisabeth Riphagen publiceerde onlangs de roman Zoekend onder een vreemde hemel, die ten dele gebaseerd is op eigen ervaringen. In dit boek staat het groeiproces centraal van een jong Nederlands paar - Rudolf en Eva - dat door het contact met vertegenwoordigers van de Toraja cultuur in Sulawesi verandert.

boek Riphagen

Een fragment uit het boek:

Eva heeft veel om over na te denken. In Nederland dacht ze nooit over de dood na. In de binnenlanden van Sulawesi wordt ze er elke dag mee geconfronteerd. In haar moederland leek het leven vanzelfsprekend, in de gordel van smaragd leeft ze op het scherp van de snede. Het leven bij de Torajastam is één groot mysterie. Als ze naar de vrouwen kijkt in de kampung achter haar huis, ziet ze sterke vrouwen met fijne trekken. Hardwerkende, relaxte, pratende, dromende, huilende en lachende vrouwen. Alles lijkt bij hen in balans. Ze laten haar een leven zien dat zij niet kent. Ze bewondert hun moed en daadkracht en is onder de indruk van het gemak waarmee ze hun kinderen toevertrouwen aan geheime machten en krachten. In hurkhouding luistert ze geboeid naar hun verhalen. Ze verbaast zich over de soepelheid waarmee de vrouwen van de ene anekdote naar het andere overspringen. Hun lach en hun verdriet is echt en rauw. Onbekommerd wordt ze ingewijd in de geheimen van hun leven. In de kampung leert Eva, dat mijmeren een balsem voor de ziel is.

Meer informatie