Bericht uit Parijs: interreligieuze viering in St. Denis

Gepubliceerd op: 30-11-2015 om 10:15 door GM.

PARIJS - De 'groene secretaris' van de KNR, Gerard Moorman, is deze dagen in Parijs, waar de klimaattop plaatsvindt. Hoewel er veel activiteiten om de top heen zijn afgelast, gebeurt er toch nog wel wat. Hij houdt ons op de hoogte de komende dagen

Klimaatpelgrims dringen aan op rechtvaardig klimaatakkoord

Ondanks alle veiligheidsmaatregelen heerste er op 28 november toch een uitgelaten sfeer in de historische basiliek van Saint-Denis. Dat mocht ook wel: sommige klimaatpelgrims waren weken, zelfs maanden, onderweg geweest. Aan de vooravond van COP21, de belangrijke klimaattop in Parijs, pleitten zij gezamenlijk voor een sterk en rechtvaardig klimaatakkoord.

Nog voordat de kerk open ging om half tien vormden zich groepjes op het plein. De Afrikaanse groep die per fiets 7000 kilometer hadden afgelegd, droeg wollen mutsen met daarop 'Act Now: Climate Justice'. Een groepje Boeddhistische monniken in bruine kledij stond de pers te woord. Groepjes Engelsen en Duitsers - stoere senioren vooral - die te voet of per fiets de weg naar Parijs hadden afgelegd, droegen gekleurde hesjes. Vanuit Nederland was er een heel kleine vertegenwoordiging van de Klimaatloopcampagne. Henk van den Honing, mijn collega van Kerk in Actie, arriveerde vlak voor aanvang van de interreligieuze gebedsdienst in de basiliek, met een andere deelnemer aan de Klimaatloop.

parijs boeddhistische klimaatpelgrims 

Boodschap van religieuze leiders

Tijdens de gebedsdienst werden teksten gelezen en liederen gezongen uit de christelijke, joodse, islamitische en boeddhistische traditie. Aansluitend vertrok een delegatie van mensen uit de verschillende geloofstradities naar de Salle de la Légion d'Honneur op een steenworp afstand van de kerk, om de boodschap van de wereldreligies te overhandigen aan politieke leiders. Misschien meer dan ooit hebben religieuze leiders zich expliciet uitgesproken over de noodzaak om klimaatverandering een halt toe te roepen. In niet mis te verstande bewoordingen hebben katholieke, protestantse, islamitische, joodse en boeddhistische religieuze leiders opgeroepen om het roer nu echt om te gooien. In een gezamenlijke verklaring beloven ze ook "zich permanent in te zetten om het bewustzijn van klimaatverandering te vergroten in eigen kringen, als uitdrukking van onze zorgen voor de Aarde" (Declaration by religious and spiritual leaders for the United Nations Conference on Climate Change). Nu zijn de wereldleiders aan zet. In de aangrenzende gemeente van Le Bourget moeten de laatste losse eindjes van alle voorbereidende onderhandelingen de komende twaalf dagen worden uitonderhandeld.

Parijs klimaatlooppelgrims