Zorg voor de schepping

Gepubliceerd op: 27-11-2015 om 09:58 door WvdV.

PARIJS / STOUTENBURG - Aan de vooravond van de klimaattop in Parijs die op 30 november begint, is er wereldwijd aandacht voor het milieu.

Paus Franciscus heeft eerder dit jaar in zijn encycliek Laudato Si’ de milieucrisis aan de orde gesteld en de sociaal-economische crisis, waarin de armsten structureel het onderspit delven. De encycliek 'Laudato Si', over 'de zorg om ons gemeenschappelijk huis' vormde de aanleiding voor een speciale uitgave van de Missionaire Agenda met daarin een gesprekshandleiding, achtergrondverhalen rond de encycliek en voorbeelden van goede praktijken. Via de webpagina Zorg voor de Schepping is veel materiaal te vinden over de 'groene' encycliek. Voorts treft men hier liturgische handreikingen, die ten dele speciaal zijn samengesteld met het oog op de komende klimaattop. Ook in de nieuwsbrief Gerechtigheid, Vrede en Heelheid van de Schepping van de Commissie Missionaire Beweging Religieuzen is veel informatie te vinden voor wie zich wil verdiepen in de achtergronden van de mondiale crises en een steentje wil bijdragen in het zoeken naar oplossingen hiervoor.


Stoutenburg 25 jaar

In het Franciscaans Milieuproject Stoutenburg leeft en werkt men al 25 jaar in verbondenheid met elkaar, met God en met de schepping. Dat viert men op 28 november en bij die gelegenheid verschijnt het boek Stoutenburg: Leven in verbondenheid van Lisette van der Wel. De organisatoren van Stoutenburg laten weten dat zich voor de festiviteiten al meer mensen hebben opgegeven dan ze kunnen bergen. Er is dus geen plek meer vrij.