M25 winnaar Religieuzenprijs

Gepubliceerd op: 14-11-2015 om 10:09 door WvdV.

'S-HERTOGENBOSCH - Tijdens een geanimeerde bijeenkomst in de Grote Kerk is op 13 november M25 Westland als winnaar van de Religieuzenprijs uit de bus gekomen.

De jury van de Religieuzenprijs stelde in het voorjaar een shortlist samen van tien bijzondere initiatieven in de zorg. Dat is het terrein dat dit jaar bekroond zou worden. De Nederlandse religieuzen konden hun voorkeur kenbaar maken door het uitbrengen van hun stem.

Tijdens de uitreiking op 13 november was er gelegenheid om in gesprek te gaan met de tien ‘kanjers’ van de shortlist: Brood en Rozen, Eetproject ‘Hangmannen’, Frans Baar, Geestelijke verzorging Wolfheze, Levensbeschouwelijk Centrum, M25 Westland, Samen Kerk, Stichting Mondzorg, Het Tweede Huis en Zorgatelier Pinokkio. Meer informatie over de tien projecten.

Negen initiatiefnemers werden door KNR-voorzitter broeder Cees van Dam en jury-voorzitter Wim Swüste met woorden van waardering, een oorkonde en een boeket in het zonnetje gezet. Hierna was duidelijk dat M25 Westland winnaar was van de Religieuzenprijs. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 5000 euro en een bronzen beeldje, vervaardigd door Math van Kampen ofm conv.

M 25 M Raassen

V.l.n.r. pastor Hans Smulders, Patricia van Mourik, Desiree Bühler, Harry Stijger (foto zr Monica Raassen)

Bij M25 Westland zetten jongeren tussen de 12 en 18 jaar zich voor de sociaal zwakkeren in de samenleving. Dat doen zij onder andere door levensmiddelen in te zamelen bij een supermarkt voor de Voedselbank Westland, door Sinterklaas te helpen om in arme gezinnen tóch zijn verjaardag te kunnen vieren en door deelname aan een kerstactiviteit voor mensen met een verstandelijke beperking.

M25 refereert aan de bijbeltekst Matthëus hoofdstuk 25, waarin het gaat om de werken van barmhartigheid: ''Wat gij voor de minsten der Mijnen hebt gedaan, hebt gij voor Mij gedaan." 

De vrijwillige inzet van jongeren voor zorg ten behoeve van minderbedeelden heeft de religieuzen zodanig aangesproken dat zij M25 Westland de meeste stemmen hebben gegeven. De prijs is echter nadrukkelijk ook een blijk van waardering voor alle dertig M25-groepen die nu in Nederland actief zijn. En niet in de laatste plaats is het een eerbetoon aan broeder Hans van Bemmel, de initiatiefnemer van de eerste M25-groep in Delft.

Helaas konden de (schoolplichtige) jongeren van M25 Westland zelf niet present zijn bij de uitreiking.
Vanavond waarschijnlijk in het programma Wierook en Pepermunt aandacht voor de Religieuzenprijs 2015