Catharijnendag/Catharinadag

Gepubliceerd op: 5-11-2015 om 07:03 door .

KRANENBURG (D) - Op vrijdag 27 november 2015 vindt de derde 'Catharijnendag' plaats. Voor het eerst sluiten de organisatoren van de 'Catharinadag' hierbij aan, zodat er sprake is van een gecombineerde Catharijnendag/Catharinadag.

De dag vindt plaats in het sfeervolle Katharinenhof in Kranenburg (net over de grens bij Nijmegen). Met de Catharijnendag / Catharinadag wil het Titus Brandsma Instituut Nijmegen, in samenwerking met Stichting Christine de Pisan (KNR), belangrijke maatschappelijke problemen op de agenda zetten. Het Titus Brandsma Instituut vanuit de oude spirituele traditie van de Devotio Moderna, de KNR vanuit de zorg om rechtvaardige man-vrouw-verhoudingen. De hervormingsbeweging die de Moderne Devotie was en waarvan Thomas a Kempis de belangrijkste vertegenwoordiger was, streefde naar een praktische, maatschappelijke spiritualiteit en haar inspiratie vormt een uitdagend kader om over actuele problemen in discussie te gaan. Zo wordt deze dag een creatieve en multimediale herbeleving van een oude Middeleeuwse traditie om op de feestdag van Catharina van Alexandrië, de patrones van de grote vormingsinstituten, mensen met elkaar in gesprek te brengen. Ook de Catharina-preek was in die dagen een gelegenheid om een vooraanstaand geleerde over een actueel maatschappelijk thema te spreken. Houder van de Catharina-preek is niemand minder dan de bekende kunstenaar en performance-filosoof Bazon Brock.

De koppeling van deze tradities aan ons evenement staat voor een nieuwe, in onze tijd noodzakelijke verbinding tussen vorming, waarden en samenleving. Kranenburg is een grensplaats, waar Nederlandse en Duitse burgers samenleven en met elkaar in gesprek zijn. Hier wordt Europa werkelijkheid, hier worden de mogelijkheden en grenzen van een gemeenschappelijke markt zichtbaar in het dagelijks leven.

Het thema van de Catharijnendag /Catharinadag: Verontwaardigd! – Armoede in tijden van overvloed.

Catharina

Catharina van Alexandrie

Meer informatie over de Catharinadag

Meer informatie over de Catharijnendag en over de wijze van aanmelding

De dag vindt plaats in Katharinenhof, Mühlenstrasse 9, 47559 Kranenburg/Niederrhein (net over de grens bij Nijmegen). Met bus 58 kunt u vanuit Nijmegen CS in een half uur in Kranenburg arriveren. De inleidingen en de gesprekken zullen in twee talen plaats vinden: in het Nederlands en in het Duits.

Vrijdag, 27 november 2015, Katharinenhof, 14u. -22 u.
Mühlenstrasse 9, 47559 Kranenburg/Niederrhein
Deelname: € 19,50 incl. concert en avondeten

Het aantal deelnemers is aan een maximum gebonden; aanmeldingen worden op volgorde van binnenkomst behandeld. De Catharijnendag is een grensoverschrijdende manifestatie. Daarom zijn de voertalen Nederlands en Duits