Geloven met passie

Gepubliceerd op: 28-10-2015 om 14:07 door Gerard Moorman.

'S-HERTOGENBOSCH - De jaarlijkse bijeenkomst Kleurrijk Religieus Leven stond op 24 oktober jl. in het teken van het Jaar van het Godgewijde leven. Bijna 150 mensen kwamen naar het Ds. Pierson College te Den Bosch om anderen te ontmoeten en zich te laten inspireren door de manieren waarop religieuze mannen en vrouwen van nu hun geloof met passie beleven en uitdragen.

 

Prof. dr. Wil Derkse leidde het thema in. Derkse is als oblaat verbonden aan de Willibrordsabdij in Doetinchem. Hij is auteur van o.a. ‘Een leefregel voor beginners, benedictijnse spiritualiteit voor het dagelijks leven.’ We verlangen er allemaal naar om meer tot leven te komen, aldus Derkse. Derkse wees op de aantrekkingskracht van mensen die gepassioneerd staan voor wat ze doen. Zij inspireren anderen. Dat is volgens hem dan ook de enige echte manier om het geloof door te geven. Een diep doorleefd geloof werkt aanstekelijk. Tot leven komen doe je in contact met iemand die leeft; in contact ook met de levende Jezus. Derkse citeerde Irenaeüs van Lyon, een bisschop uit de tweede eeuw: ‘Gloria Dei, homo vivens; vita hominis, visio Dei’ – ‘Gods glorie is de levende mens; menselijk leven heeft de Levende in het vizier’.

Derkse sloeg ook een brug naar het Jaar van de Barmhartigheid dat begin december begint. Godgewijd leven is namelijk ook mensgewijd leven. Gastvrijheid, zorg voor anderen, barmhartigheid en rechtvaardigheid: bij al deze kernwaarden van ons geloof draait het erom anderen tot leven te brengen, vanuit het contact met de Levende. Barmhartigheid is een mens en wereld omvormende deugd. Het staat in contrast met een cultuur van wantrouwen en afrekenen. De klassieke veertien ‘werken van barmhartigheid’ hebben ook voor onze tijd grote waarde.

Voor zijn inleiding, klik hier.

impressie KRL-dag 2015

Tijdens de dag presenteerden een zestal organisaties die op hedendaagse wijze vorm geven aan religieus leven hun activiteiten in workshops. Deelnemers konden in discussie gaan over onrechtvaardige economische betrekkingen tussen Afrika en de EU, ontdekken hoe iconen een deur kunnen openen naar nieuwe aspecten van het geloof, leren hoe Braziliaanse (leken) missionarissen in Nederland de nieuwe evangelisatie vorm geven, zich laten inspireren door de kantieken van Grignion de Montfort, horen hoe Sant’ Egidio in Amsterdam werkt aan vrede en gerechtigheid en zich laten inspireren door Laudato Si’. De dag werd afgesloten met een eenvoudige gebedsviering. Passie werkt aanstekelijk. Het lichtje dat ieder meekreeg als aandenken stond symbool voor deze passie.