''Abdijmensen''

Gepubliceerd op: 19-10-2015 om 08:29 door Greco Idema. Bron: www.abdijvanberne.nl

BERNHEZE - Gistermiddag is het boek 'Abdijmensen' gepresenteerd in de Abdij van Berne. 'Abdijmensen' is een vertel- en fotoboek over het leven van Norbertijnen en Norbertinessen in Vlaanderen en Nederland.

De auteur, journalist en godsdienstwetenschapper Elze Riemer, vertelde onder meer het volgende over haar boek. Elze Riemer: "De interviewvragen zijn steeds gesteld vanuit iemand die het kloosterleven nog niet goed kent. Ik heb met zeven Norbertijnen gesproken, allen uit een andere abdij of priorij. Een centraal thema in alle interviews is vreugde, omdat dit door de paus verkozen is tot thema van het ‘Jaar van het Godgewijde leven’, waarbinnen dit boek verschijnt. Daarnaast had elk interview een eigen hoofdvraag. Zo begint het boek met een interview met Luc Vienne van abdij Postel, over de vraag: ‘Wat zijn dat eigenlijk, Norbertijnen?’ De interviews daarna gaan achtereenvolgens over de vragen ‘Waarom kies je voor een leven als religieus?’ (Johan Goossens, Abdij Grimbergen), ‘Geloof je in God?’ (Janny Verwijs, Abdij Norbertijnencommuniteit Mariëngaard), ‘Waarom zijn jullie niet getrouwd?’ (Peter Damen, Abdij van Berne), ‘Wat doen jullie de hele dag?’ (Bart Pauwels, Abdij van Averbode), ‘Waarom bidden jullie zo vaak?’ (Zuster Mechtild, Priorij Sint-Catharinadal Oosterhout), ‘Hoe valt de gelofte van armoede te rijmen met de prachtige gebouwen waarin Norbertijnen wonen?’ (Gabriël Goossens, Abdij van Tongerlo) en ‘Hoe komen jullie aan geld?’ (Jef van Osta, Abdij van ’t Park)”.

Boek abdijmensen

Wat is je het meest bijgebleven van al die gesprekken?
“Ik vond alle gesprekken heel bijzonder en leerzaam. Iedereen was zo openhartig! Het klinkt misschien gek, maar één van de dingen die mij het meest is bijgebleven is het feit dat het gewoon mensen zijn zoals jij en ik. Op een of andere manier dacht ik dat het een soort heiligen waren, ver boven ons gepeupel uitgetild. Mensen die niet piekeren over aardse zaken. Niet is minder waar. Er wordt gedommeld tijdens de gebeden, gemopperd over het eten, de verwarming die te hoog of te laag staat, over medebroeders en zusters… Als je het klooster ingaat blijf je mens en neem je je eigen karakter mee. Iedereen beleeft in die zin het kloosterleven anders.

Meer informatie