Inzet Jonahuis voor zwerfjongeren

Gepubliceerd op: 15-10-2015 om 07:49 door WvdV. Bron: Don Bosco Nu

ARNHEM - JONA (Jongeren Op weg Naar Anderen) is een initiatief van de Salesianen van Don Bosco in Nederland. In het nieuwste nummer van het blad Don Bosco Nu verscheen een artikel van Koos Meijerink over dit bijzondere project.

Hij beschrijft hierin hoe er ondanks de ingrijpend veranderde werkwijze nog altijd een Don Boscosfeer heerst bij Jona. Onderstaand zijn weergave van de hoofdelementen van deze werkwijze.

Jongeren van 18 tot 26 jaar, die een zwervend bestaan leiden, kunnen in Arnhem terecht bij het JONA-huis. In het JONA-huis vinden zwerfjongeren een veilige huiskamer en professionele hulp, advies, inloop, informatie, opvang en ondersteuning. Het JONA-huis is onderdeel van de IAZ (Integrale Aanpak Zwerfjongeren), een samenwerking van RIBW AVV, Lindenhout en Pactum. Ook Plurijn en Pro Persona maken deel uit van het project dat dankzij de korte lijnen succesvol is. De integrale aanpak en 24/7 zorg in combinatie met nachtopvang is redelijk uniek in Nederland. Er komen regelmatig aanvragen uit het hele land voor een werkbezoek.

De RIBW AVV verzorgt de dag- en nachtopvang en biedt zwerfjongeren een slaapplek in één van de bestaande logeer- of woonvoorzieningen.

Begeleidingstraject
Alle jongeren die de huiskamer bezoeken, krijgen een traject aangeboden. De trajectbegeleiding start vanuit de huiskamer. Het doel van de begeleiding is om jongeren te stimuleren om persoonlijke en sociale vaardigheden en een positief zelfbeeld te ontwikkelen, om uiteindelijk de periode van dakloosheid af te sluiten en te werken aan een toekomst met perspectief.

Jongeren worden in eerste instantie geholpen bij de zaken die het belangrijkst zijn, zoals: een dak boven het hoofd, een slaapplaats, inkomen en schuldhulpverlening. Later is de begeleiding gericht op school, werk of vrijwilligerswerk.

Huiskamer
De huiskamer vormt een belangrijke peiler onder het project. Jongeren bellen aan of lopen hier binnen. Het pand en de plek is laagdrempelig en jongeren vinden de weg er naar toe via mond-op-mond reclame of via verwijzing door hulpinstanties. Ze kunnen even op adem komen en er terecht voor contact en gezelligheid, advies als ze ergens mee zitten. Maar ook voor praktische zaken als telefoon of gratis internet om contact te hebben met instanties voor bijvoorbeeld werk of uitkering.

Het Jonahuis is dagelijks geopend van 08.00 tot 22.30 uur. Wanneer een jongere geen onderdak heeft kan hij of zij gebruik maken van de logeeropvang. De logeeropvang biedt een plek om rustig te kunnen slapen aan 6 jongeren en er kan gebruik gemaakt worden van een douche.

Basisveiligheid
Het zijn vrijwel allemaal beschadigde jongeren waarbij er in de thuissituatie dingen zijn misgegaan. Ze zijn basisveiligheid en liefde tekort gekomen. Jongeren met schulden, verslaving en psychische problematiek. Dit laatste zien we steeds meer toenemen.

Het werk vergt een lange adem, de ontwikkeling gaat meestal heel langzaam. Soms is het één stap vooruit en dan weer twee achteruit. Maar een enkeling heeft alles weer vrij snel op de rit wat betreft wonen en werk of een uitkering.

Activering en voorzieningen
Met een sportschool heeft JONA een contract afgesloten zodat jongeren er terecht kunnen om te sporten en ook worden er regelmatig out-door activiteiten zoals bijvoorbeeld een voetbaltoernooi georganiseerd. In het Jonahuis zelf kunnen jongeren o.a. tafeltennissen, poolen en darten. De muziekruimte die is voorzien van een drumstel, gitaar en keyboard en opnamevoorzieningen is een geliefde plek. Bezoekers kunnen elke dag in het Jonahuis terecht voor een gratis lunch of avondeten voor 1 euro. Jongeren die zich opgeven om te koken kunnen gratis mee-eten.
De trajectbegeleiders van Jona gaan regelmatig mee naar afspraken bij bijvoorbeeld een school, psycholoog of huisarts of helpen als het nodig is mee bij een verhuizing.

Innovatieproject
Voor de doelgroep jongeren met psychiatrische achtergronden is nu een nieuw projectplan gemaakt. Dat voorziet in een speciale woonvorm met begeleid wonen voor jongeren die op psychisch gebied extra ondersteuning nodig hebben en eigenlijk opgenomen zouden moeten worden. Subsidie is al toegekend, nu moet het project verder opgezet en uitgevoerd gaan worden.

2Jonahuis

Begeleiders Sanne van Leusden en Jaap Wester met een van de bezoekers van het Jonahuis

Sanne: Mijn liefde voor dit werk is ontstaan vanuit mijn jeugd die ook niet makkelijk is geweest. Vanuit die ervaring wil ik graag jongeren helpen. Je moet het echt van hele kleine succesjes – soms hele kleine intieme momenten - hebben, daar kan ik dan weer lang op teren.

Jaap: Het werk blijft uitdagend, geen dag is hetzelfde. Je weet nooit wie je binnen krijgt. Ik probeer de emotie los te weken die bij jongeren veelal verborgen zit achter stoerheid. Het werk houdt me zelf jong.

Uitspraken van bezoekers Jonahuis:

  • Ik kom hier elke dag. Ik heb geen andere plek, ik vind het hier leuk en gezellig.
  • Ik kom hier om hulp te krijgen, ik heb hier veel geleerd.
  • Ik kom hier voor afspraken met mijn trajectbegeleider en om tv te kijken.

Recent is de website van Jona geheel vernieuwd: www.jonahuis.nl