‘Rumoer van het nieuwe’

Gepubliceerd op: 25-10-2015 om 07:55 door . Bron: H. Beemer

UTRECHT - Op 7 november begint wereldwijd het jubileumjaar van 800 jaar Orde van de Predikers, beter bekend als de dominicanen. In Nederland organiseren de lekendominicanen op die dag een feestelijke conferentie onder de titel Rumoer van het nieuwe, om vooruit te kijken naar de kerk van de komende acht eeuwen. Met bijdragen van Erik Borgman en Jozef Wissink.

Het past niet bij de dominicaanse beweging om òm te kijken. Het is immers haar missie om Gods toekomst te preken. Maar waar krijgt deze toekomst vorm? Waar worden nieuwe vormen gevonden en uitgeprobeerd die Gods betrokkenheid bij mensen aan het licht brengen? De Dominicaanse Lekengemeenschap Nederland (DLN) nodigt op 7 november alle zusters, broeders, leken en andere geïnteresseerden uit voor een feestelijke conferentie.

b logo op

Op het eerste gezicht lijkt de kerk in Nederland in een situatie te verkeren van afbraak en verval. Paus Franciscus moedigt gelovigen aan het evangelie opnieuw als een Blijde Boodschap te zien en daarvan te getuigen. Dat geeft het nodige rumoer en 'iemand zou zelfs kunnen zeggen: het richt een zooitje aan’, aldus de paus. Waar vinden we vandaag de dag dit hoopvolle ‘zooitje’, en hoe houden we onze blik gericht op waar het om gaat?

Sprekers zijn lekendominicaan prof. dr. Erik Borgman en prof. dr. Jozef Wissink. Dagvoorzitter is Sipke Draisma, lekendominicaan. Er is veel ruimte voor discussie en ontmoeting. De dag wordt besloten met een vesperviering.

Locatie: Dominicuskerk, Palestrinastraat 1, 3533 EH Utrecht.

Deelname aan de dag, inclusief feestelijke lunch, is gratis. Wel is aanmelding vereist: secretariaat@lekendominicanen.nl.

Het jubileumjaar begint op 7 november 2015, de feestdag van alle heiligen van de Orde, en loopt door tot 21 januari 2017, de dag waarop paus Honorius III aan Dominicus officieel toestemming gaf voor de oprichting van de Orde van de Predikers. Acht eeuwen later telt de Orde zo’n zesduizend broeders, meer dan 20.000 zusters en tienduizenden leken.

Zie ook www.dominicanen.nl