De vier B's

Gepubliceerd op: 11-9-2015 om 10:29 door . Bron: J. Burgers

TILBURG - Naar aanleiding van de toestroom van vluchtelingen stuurden de zusters en fraters van Tilburg een brief naar het Brabants Dagblad, die daar vandaag in is opgenomen.

De zusters en fraters pleiten in de brief voor meer barmhartigheid jegens vluchtelingen. Onderstaand de volledige tekst van de brief:

Bed, Bad, Brood en… Barmhartigheid

Wij, zusters en fraters van Tilburg, proberen door heel de geschiedenis heen pioniers van barmhartigheid te zijn. Het begon allemaal in Tilburg en spreidde zich uit in tien landen. Ook nu doet men nog steeds een beroep op ons als er noden zijn en ook op andere mensen. Wat fijn dat velen met ons zich laten raken, in beweging komen en iets doen aan concrete noden binnen de Tilburgse samenleving.

Wij waren onder de indruk van de keuze van de gemeente Tilburg om tegen de beslissing van Den Haag in, vluchtelingen die in de knel zitten, te willen helpen. Er is binnenkort een afspraak met wethouder Jacobs om in die ontmoeting de steun van twee congregaties van Tilburgse origine te betuigen. Maar ook om te vragen of het ietsjes meer mag zijn. Vier B’s: bed, bad en brood is heel basaal en goed, maar mag er wat barmhartigheid bij? Hoe kunnen we de gemeente daarbij helpen? De keuze voor bed, bad en brood is een politieke keuze van de gemeente Tilburg. Als zij opnieuw hun nek uit durven steken, willen wij ons solidair verklaren en onze steun toezeggen.

We kunnen niet anders. Het zit in onze genen als zusters en fraters van Tilburg.
We kijken niet naar rang, stand, afkomst, kleur of religie. We zien in iedere vluchteling een concreet mens in nood. Die willen we helpen. Samen met veel anderen willen we daar onze schouders onder zetten.  

Als we om ons heen kijken zien we parochies/gemeentes, stichtingen en organisaties met wie we ons samen hard kunnen maken tegen zoveel leed van de vluchtelingen. Dat is zo mooi aan barmhartigheid: het werkt grensoverschrijdend. Zij verbindt mensen van goede wil.  

Beste mensen van Tilburg, ook onze tijd kent mensen die door inhumane omstandigheden verdreven zijn van huis en haard. Wij denken dat we samen iets positiefs kunnen betekenen voor concrete vluchtelingen, die (tijdelijk) binnen onze gemeente komen wonen. Als we dat samen doen, staan we sterk. Hopelijk mogen we op korte termijn een beroep op u doen.

Zuster Marie Thérèse Brinkmann en Frater Jan Koppens