''Zicht op Marienburg"

Gepubliceerd op: 10-9-2015 om 07:44 door WvdV.

BUSSUM - In april 2015 vertrokken de zusters van Onze Lieve Vrouw van Amersfoort uit het klooster Mariƫnburg aan de Brinklaan in Bussum. Het was een van haar laatste grote huizen in Nederland. Dit gegeven vormde de aanleiding voor het boek 'Zicht op Mariƫnburg' dat vorige week is gepresenteerd.

Op verzoek van de leiding van de Congregatie zijn medewerkers van de Historische Kring Bussum in de archieven gedoken en hebben vele betrokkenen van nu en uit het verleden geïnterviewd. Het boek gaat voornamelijk over de bouwhistorie en de functies van Mariënburg en over haar bijzondere bewoonsters, maar er is ook aandacht voor de geschiedenis van de congregatie. Vanaf het begin van de 19e eeuw zette de congregatie zich in om de nood van armen, zieken, jongeren en ouden van dagen te lenigen. De periode van circa zestig jaren die vooraf is gegaan aan de vestiging in Bussum werd gekenmerkt door sterke groei en tal van tegenslagen. Mariënburg was van 1881 tot 1968 een pensionaat voor meisjes uit de gegoede stand. Met de inkomsten daarvan kon de congregatie elders arme meisjes gratis onderwijs geven. De zusters waren ook actief in de Fröbelschool aan de Herenstraat en gaven onderwijs aan de Maria- en Henricusschool en de Agnesschool. Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt Mariënburg gevorderd en wordt het tijdelijk een Duits bolwerk. Na de oorlog krijgen vele honderden kinderen onderwijs van de zusters. Uiteraard ontkomt ook Mariënburg niet aan de maatschappelijke ontwikkelingen, die tot sluiting van internaten leiden. In 1968 wordt het pensionaat opgeheven. Het complex wordt verbouwd tot een rusthuis voor zusters. Vanaf 1980 is het gebouwencomplex een kloosterverzorgingshuis. Vanaf 1980 tot 2015 was Mariënberg een kloosterverzorgingshuis.

Zicht op Marienburg

Verspreid door het boek zijn er interviews opgenomen met vrijwilligers, met medewerkers en met verschillende zusters. Zo komen aan het woord: een ziekenverzorgster, de man van de technische dienst, een ‘duofietser’, lokale middenstanders, een vrijwilliger voor ‘Kinderen in Nood’ en voormalige pensionaires. Uit de lange rij zusters die in Mariënburg hebben gebeden, gewerkt en gewoond, is een aantal zusters geselecteerd op basis van de verschillende werkzaamheden die zij hebben verricht en de diverse plaatsen waar zij hebben gewerkt. De zusters van Onze Lieve Vrouw  van Amersfoort hebben voornamelijk boven de grote rivieren op tal van plaatsen in Nederland gewerkt, maar ook in Noorwegen, Nederlands-Indië en Malawi. De interviews met de zusters zijn  voorzien van een toepasselijk motto ontleend aan de H. Schrift. Door de verschillende facetten van de geschiedenis af te wisselen met interviews met tal van betrokkenen, krijgt men een kleurrijk en levendig beeld van de uitstraling en het élan van de zusters, die haar thuisbasis hadden in Mariënburg. Naast de toegankelijk geschreven teksten vertellen veel fraaie historische illustraties in zwart-wit en actuele kleurenfoto’s van de hoofdpersonages uit het boek een eigen verhaal.

‘Zicht op Mariënburg’ is uitgegeven door Enter Media te Weesp en telt 88 bladzijden. De prijs bedraag € 18,50. Het boek is in de boekhandel verkrijgbaar, maar het kan ook besteld worden bij de Historische Kring Bussum. Een email naar hist.kring.bussum@planet.nl met het postadres volstaat hiertoe.

De website van de congregatie