Open Monumentendag

Gepubliceerd op: 7-9-2015 om 08:03 door . Bron: www.sintcatharinadal.nl

OOSTERHOUT - Volgend weekeinde is het Open Monumentendag met als thema "Kunst & Ambacht".

De zusters Norbertinessen van Catharinadal vormen een van de religieuze gemeenschappen die deelnemen aan Open Monumentendag. Zij openen de deuren op zaterdagmiddag 12 september. Sint-Catharinadal wil een pleisterplaats zijn voor allen, die even willen vertoeven in een huis van cultuur, licht en gebed.

blauwe camer

De blauwe camer

Programma 12 september 2015

De ontvangst op de Open Monumentendag in Sint-Catharinadal begint met de gebedsdienst van 14.00 uur.

Programma van 14.30 tot 17.30 uur :
-Rondgang door het kasteeltje De Blauwe Camer  en woonruimten van de zusters.
-Ontmoeting met de zusters.
-Een kijkje met lichtbeelden in het dagelijkse leven van de zusters vroeger en nu
-Gelegenheid om eigen werk van het Kunstatelier te bekijken en te kopen.
-Mogelijkheid voor het gebruik van een kopje koffie, thee of frisdrank, tegen vergoeding.

Mogelijkheid om het bezoek af te sluiten met de gebedsdienst om 18.00 uur, samen met de zusters.

Lees hier een interview met priorin zuster Maria Magdalena van Bussel

De Norbertinessenpriorij Sint-Catharinadal werd gesticht in 1271 te Wouw. In 1295 verhuisden de zusters naar Breda. Als gevolg van de Reformatie verplaatsten zij zich in 1647 naar Oosterhout. Vanaf die tijd is het slotje "de Blauwe Camer" tevens Sint-Catharinadal.

De zusters leiden een leven in gemeenschap volgens de leer der Apostelen, volgens de regel van de H. Augustinus en volgens de constituties van de Norbertijnerorde. Dit ideaal wordt in Sint-Catharinadal gerealiseerd door een intens samenleven in gemeenschap, door een goed verzorgde liturgie en door ontvangst van gasten in groepsverband.

Contactgegevens

Adres: Kloosterdreef 3, 4901 PH Oosterhout | E-mailadres: ontvangsten@sintcatharinadal.nl | website: www.sintcatharinadal.nl

Thema Open Monumentendag

“Met Kunst & Ambacht zal op Open Monumentendag 12 september 2015 zowel de kunst als het ambacht in en rond het monument centraal staan. Het monument is dé plaats waar kunst en ambacht samenkomen. Daarom volop aandacht voor de architectuur – moeder aller kunsten – van het monument zelf, dit keer op een speciale manier uitgelicht. Maar ook de toegepaste kunsten die daarin te zien zijn, en de inspiratiebron die monumenten zijn voor andere kunstvormen, zoals podiumkunsten, beeldende kunsten, letteren of muziek. Tegelijkertijd wordt ook de ambachtskant – vaak kunstzinnig vormgegeven – in het monument op deze Open Monumentendag belicht: het stucwerk, de wandbeschilderingen, de tegeltableaus, het metselwerk, de betimmeringen, glas-in-lood. En dan zijn nog niet de ambachten genoemd gerelateerd aan de inrichting van monumenten, zoals het meubilair, het serviesgoed en glaswerk, de stoffering, de klokkenmaker of de hovenier”.

Alle deelnemers aan Open Monumentendag vindt men op de site van Open Monumentendag