Crowdfunding voor toren van basiliek

Gepubliceerd op: 2-9-2015 om 08:50 door WvdV. Bron: www.hartvoordebasiliek.nl

SITTARD - Om de toren van de basiliek te kunnen restaureren is geld nodig. Daarom is het bestuur van de basiliek op 1 september gestart met een crowdfundingsproject om nog 50 duizend euro bij elkaar te krijgen.

De actie loopt van 1 september t/m 30 november 2015.  De zusters van Onze Lieve Vrouw van het Heilig Hart zijn sterk betrokken bij deze basiliek. Dat heeft te maken met de historie. De betrokkenheid blijkt ook uit de naam, want het gaat om de basiliek van Onze Lieve Vrouw van het Heilig Hart.

Achtergrond

In 1866 vond er een klein wonder plaats in Sittard. In het pensionaat van de ursulinen slikte een leerlinge tijdens de naailes per ongeluk een naald in. De naald was met geen mogelijkheid uit de keel van het meisje krijgen en ook de dokter die er werd bijgehaald kon niets doen.  Ten einde raad legden de zusters een medaillon van  Onze Lieve Vrouw van het Heilig Hart op de borst van het meisje en vurig werd gebeden: “Onze Lieve Vrouw van Heilig Hart,  bid voor ons.” Bij de 33ste aanroeping schoot spontaan de naald uit de keel van de pensionaire.

Dit wonder bleef niet onopgemerkt. Al spoedig kwamen er tienduizenden pelgrims naar Sittard. De kapel van de zusters ursulinen werd te klein en er werd besloten dat er een kerk moest komen. Met geld van pelgrims en gelovigen werd in 1875 begonnen met de bouw. In 1879 was de kerk klaar en in 1883 werd de kerk als eerste in Nederland verheven tot basiliek.

In de loop van de daaropvolgende jaren werd de kerk van binnen versierd. De basiliek valt op door haar rijke decoratie die haar – volgens velen - uniek maken in Nederland.

De basiliek bracht veel voorspoed voor de stad. Jaarlijks kwamen er tientallen bedevaarten naar Sittard,  niet alleen uit Nederland maar ook uit Duitsland,  België en zelf uit Frankrijk. De aartsbroederschap die de kerk toen en ook nu nog beheert mocht miljoenen leden inschrijven. Nog steeds komen er jaarlijks zo’n 25 duizend mensen naar de basiliek.

Actie

Nu heeft de kerk zelf hulp nodig. Voegwerk, schilderwerk, dakgoten, leien en dakconstructie dienen met grote spoed gerestaureerd te worden anders is de schade onherstelbaar. 

basiliek

Binnenkant toren en basiliek

In dit crowdfundingsproject wordt niet alleen geld gevraagd . Voor elke donatie krijgt de gever ook iets terug. Zo krijgen donateurs o.a. een rondleiding door de basiliek waarbij nooit eerder getoonde kerkschatten tentoongesteld worden. Ook is het mogelijk tegen een ruime gift de toren van de Grote Kerk te beklimmen voor een uniek uitzicht over Sittard. 

Meer informatie over deze actie is te vinden op www.doorgeven.nl en www.hartvoordebasiliek.nl .