Aandacht voor de mijnwerkers

Gepubliceerd op: 18-7-2015 om 11:42 door WvdV.

MUNSTERGELEEN - In de tuin van het bedevaartsoord van pater Karel Houben is tijdens een feestelijke bijeenkomst een beeld onthuld.

Het beeld is vervaardigd door de Limburgse kunstenaar John Deckers in opdracht van de paters Passionisten. Zij willen hiermee aandacht vragen voor de ervaringen van mijnwerkers. Bij de kapel hoorden ze namelijk regelmatig levensverhalen van oud-mijnwerkers en hun familieleden, die het als pijnlijk hebben ervaren dat de betekenis van de mijnsluiting voor hun persoonlijk leven veelal onderbelicht is gebleven. Door middel van het beeld in combinatie met de stilte en de sacrale ruimte in het geboortehuis van pater Karel wil men de herinnering aan de verbondenheid en het leed van toen levend houden en bijdragen aan de verwerking ervan. Erkenning hiervan biedt hopelijk rust en nieuwe energie.

Het bedevaartsoord, waarin ook een expositie is ingericht gewijd aan het mijnwerkersbestaan, sluit met het beeld en de tentoonstelling aan bij het Jaar van de Mijnen. Pater Karel Houben had veel aandacht voor mensen in de marge van de samenleving. Het thans onthulde beeld is het eerste in een serie van zeven. Elk daarvan zal in de geest van pater Karel een groep centraal stellen, die in onze samenleving onvoldoende tot zijn recht komt. Het is de bedoeling om jaarlijks een nieuw beeld in de tuin te plaatsen en daarmee een relatief verwaarloosde groep voor het voetlicht te brengen.

Naast het nieuwe beeld zijn er de kapel, het museum en de winkel, die een bezoek aan deze bijzondere plek in Zuid Limburg de moeite waard doen zijn. Meer informatie

 

pater karel