Expositie over de Groote Oorlog

Gepubliceerd op: 17-7-2015 om 13:23 door WvdV. Bron: www.noordlimburg1914-1918.be

VALKENSWAARD - Bij de Achelse Kluis op de grens van Nederland en Belgiƫ is een tentoonstelling ingericht over de Eerste Wereldoorlog.

Negen heemkundekringen van beide kanten van de grens verzamelden materiaal om de oorlog in beeld te brengen. De werkgroep De Groote Oorlog startte in 2014 een vijfjarig tentoonstellingsproject rond WO I aan de Achelse Kluis. Ieder jaar staat een ander thema centraal. De dodelijke draadversperring die de Duitsers aanlegden op de grens van Nederland en België is het thema van dit jaar. De komende jaren komen onder andere de smokkel en de spionage in het grensgebied aan bod.

Groote Oorlog

Er is een grote monumentale reconstructie van zo'n 200 meter doodendraad gemaakt. Deze reconstructie geeft een uitstekende indruk van de impact van deze Duitse versperring tijdens WO I op de omgeving en haar bewoners. Langs deze reconstructie staan verschillende informatiepanelen die de wandelaars extra info verstrekken over de oorspronkelijke constructie in 1916, de vele ontsnappingsmethoden die vanuit België werden ondernomen, maar ook de dramatische verhalen die zich aan de draad hebben afgespeeld. Naast de draadversperring en informatiepanelen zijn er verschillende wandelingen uitgestippeld rond de reconstructie. Het volledig traject, waarin ook de site van de Achelse Kluis is opgenomen, heeft een lengte van bijna 9 km. Omdat de doodendraad destijds ook dwars door het patrimonium van de Achelse Kluis liep, werd ook aan de abdij een korte reconstructie geplaatst. 

wo: 10:00 - 16:00 uur en za, zo: 10:00 - 16:00 uur 

Sint Benedictus abdij De Achelse Kluis 
Abdijweg 50 
5556 VE  VALKENSWAARD

Meer informatie