Ontmoeting van religieuze zusters uit Oost-Europa en Nederland

Gepubliceerd op: 6-7-2015 om 09:43 door Frans Hoppenbrouwers. Bron: Stichting Communicantes

TILBURG - Het pad van een religieuze in de 21ste eeuw gaat niet altijd over rozen. Dit bleek wel tijdens een interessante en inspirerende ontmoeting van religieuze zusters uit Oost-Europa en uit Nederland in de trappistenabdij Koningsoord van 1 tot en met 5 juni 2015.

Ken u zelf: boks!

Tijdens een van de workshops gingen zelfs de bokshandschoenen om. Het was even schrikken maar het pakte goed uit.

Met deelnemers uit Litouwen, Oekraïne, Roemenië, Hongarije en Nederland namen zusters uit katholieke, orthodoxe en protestantse tradities deel aan deze bijeenkomst die was georganiseerd door de stichting Communicantes in Tilburg. Het thema was: “Besloten leven in een open, oecumenische perspectief”.

zusters Oost-Europa

Straatpastor Julia Hoppenbrouwers-Nagornyak had haar “straatmensen” een weekje alleen gelaten om de deelnemers door het programma te leiden. Samen onderzochten ze de intellectuele bronnen van het religieuze leven, de inspiratie, moeilijkheden en verworvenheden en de toekomst van de religieuze leefstijl. Dit gebeurde dus met inbreng vanuit verschillende hoeken van Europa en vanuit verschillende religieuze tradities. Protestantse diakonessen uit Amerongen kwamen een lange ochtend op bezoek en vertelde ons over hun inspiratie en deelden ervaringen.

Naast de meer intellectuele aspecten van het religieuze leven in Oost en West, namen de zusters ook hun reeds bekende en nog verborgen talenten onder loep. Dit gebeurde tijdens enkele workshops. Zo gingen ze met elkaar op de vuist onder begeleiding van oud-karatekampioen Robin van Soolingen. In spelvorm en zonder door te halen keken de zusters naar hun meer introverte en extraverte impulsen, waarbij zuster Emmanuela uit Oekraïne en zuster Pascale van Koningsoord een bijzonder bokstalent aan de dag legden.

De dag daarop maakten de zusters kennis met pastoraal-psychologe Anke Bisschops die de de basisprincipes van geweldloze communicatie uiteen zette. Ook de “kracht van kwetsbaarheid” werd aan een onderzoek onderworpen, waarbij coach Marjon Bohré liet zien dat die kracht meer is dan alleen maar nadenken over je zwakke kanten.

Alles vond plaats dankzij de gastvrijheid van de trappistinnen van Koningsoord met wie ook een ontmoeting plaats vond. In de prachtig gelegen abdij proefden de zusters van typische inheemse cultuur door bijvoorbeeld enkele bieren uit te proberen. De priorin van Koningsoord, zuster Julian, kwam persoonlijk afscheid nemen van haar gasten en dat was een uitstekende gelegenheid om haar op onze beurt te bedanken en een stevige bloemen aan te bieden als teken van onze dankbaarheid.

Deze bijeenkomst bleek zeer geslaagd en voor herhaling vatbaar. Misschien krijgt die voor de huidige deelnemers nog een vervolg in Litouwen. Aanleiding om zusters uit Oost-Europa en uit Nederland bij elkaar te brengen was de afkondiging van het Jaar van het Godgewijde leven.

Frans Hoppenbrouwers,

Stichting Communicantes.

Voor een kleine fotoreportage van de bijeenkomst, zie:

www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=937583222929670&id=192601230761210