'HOOP' Kernwoord op bijeenkomst over religieus leven

Gepubliceerd op: 3-7-2015 om 12:17 door Broeder Fer van der Reijken. Bron: Broeder Fer van der Reijken

MEGEN - 'Wake up - Zoekers ontmoeten jonge religieuzen'. Zo luidde het motto van een bijeenkomst op 20 juni in het Megense klooster van de franciscanen voor jonge mannen en vrouwen die willen onderzoeken of het leven in een religieuze gemeenschap iets voor hen is.

 
 
Wakeup
 
'Wake up - Zoekers ontmoeten jonge religieuzen'. Zo luidde het motto van een bijeenkomst op 20 juni in het Megense klooster van de franciscanen voor jonge mannen en vrouwen die willen onderzoeken of het leven in een religieuze gemeenschap iets voor hen is. De organisatie was in handen van de Konferentie Nederlandse Religieuzen en de roepingencommissie van de Nederlandse franciscanen. "Met twintig 'zoekers' en 45 religieuzen kunnen we spreken van een geslaagd evenement", zo blikt commissielid Fer van der Reijken terug. "Het is zeker voor herhaling vatbaar."
 
Aanleiding voor de ontmoeting vormde het 'Jaar van het Godgewijde Leven' dat van 29 november 2014 tot en met 2 februari 2016 in de katholieke kerk wordt gevierd om de aandacht te vestigen op het belang van het religieuze leven. De ontmoeting begon om 14.00 uur met een eucharistieviering. Van 15.30 tot 16.30 was er een forum onder leiding van Thomas Kremer (Broeders van Sint Jan, Den Haag). Hiervoor uitgenodigd ware Monica Raassen (kanunnikessen, Maarssen), Bernardus Peeters (abt trappistenklooster Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven, Berkel-Enschot) en Jos Moons (jezuïeten, Amsterdam). De middag werd besloten met een barbecue.
 
Gods aanwezigheid
Tijdens het forum sprak Jos Moons over het begrip 'evangelisch leven'. Hij gebruikte daarbij het beeld van een loep. "Kijk als het ware door een loep naar alle eenvoudige dingen uit het leven van alledag. Dan kan God oplichten, bijvoorbeeld in de wind door je haren als je naar je werk fietst. Probeer in kleine positieve ervaringen Gods aanwezigheid te beleven."
Zuster Monica Raassen belichtte het thema 'profetisch leven'. Ze onderstreepte het belang van 'er te zijn': "Heerlijk als je luistert en er voor iemand bent! Op zo'n moment ben je een doorgeefluikje van God." Abt Bernardus Peeters benadrukte de noodzaak van 'hoop': "Wij zijn zelf die hoop. Ieder van ons heeft met de doop een zaadje van hoop meegekregen. Dát we er zijn is hoopvol. Daarop moeten we verder bouwen."
 
Hoopvol
Een vraag van de kant van de deelnemers haakte in op dit laatste: "Hoe houden jullie zelf de hoop vast?" Abt Bernardus vindt vooral 'van binnenuit' kracht om open te blijven staan naar God. Daar put hij hoop uit. Zuster Monica: "Ik kijk in de ogen van hoogbejaarde zusters als ze met overtuiging vertellen waarom ze nog steeds zusters zijn." En ze voegde er aan toe: "Dat jullie en wij hier zijn is voor mij heel hoopvol. En het valt me op hoeveel radio- en tv programma's er tegenwoordig zijn die met het geloof in God te maken hebben. Jos Moons gaf het advies om weerstand te bieden aan de verleiding om met negatieve dingen bezig te zijn. Hij besloot: "Voor mij is het diepste van de ziel vol hoop. Daar blijft het altijd borrelen."
 
Fer van der Reijken
 
Verschijnt ook in Franciscanen.nl, juli/augustus.