Studieweek Mystiek

Gepubliceerd op: 15-6-2015 om 09:08 door WvdV.

NIJMEGEN - Voor de studieweek mystiek van het Titus Brandsma Instituut, die dit jaar in het teken staat van Teresa van Avila (1515-1582), zijn nog enkele plekken vrij.

Er zullen teksten centraal staan uit Teresa’s belangrijkste werk, de Innerlijke Burcht (1577). Dit boek schetst een pelgrimstocht die leidt van een zelfbetrokken concentratie op het menselijke ik naar een zelfvergeten concentratie op God.

Over Teresa van Avila

Teresa van Avila werd in 1515 geboren onder de naam Teresa de Sánchez de Cepeda y Ahumada in een dorpje nabij de Spaanse vestingstad Avila. De familie is van origine joods, maar heeft zich tot het Christendom bekeerd. In 1536 treedt zij in in het Karmelietessenklooster van de Menswording in Avila.

Een visioen van de gewonde Christus kenmerkt in 1554 het begin van haar mystieke leven en in 1562 begint zij met haar hervormingswerk door het klooster St. Joseph te Avila een nieuwe architectuur te geven waarin het contemplatieve charisma van de orde weer zichtbaar wordt: de totale concentratie op God. In haar geschriften geeft zij daar onveranderd blijk van.

Als vrouw en mystica was zij onderhevig aan verdachtmakingen. Toch laat zij zich niet intimideren door de Inquisitie en slaagt erin haar gedachten en innerlijke bewegingen aan het papier toe te vertrouwen. Na haar dood in 1582 wordt zij in 1622 door paus Gregorius XV heilig verklaard.

Data: Maandag 6 t/m donderdag 9 juli 2015 van 10.00 tot 15.30 uur.

Er zijn nog enkele plekken vrij. Inschrijven voor de studieweek kan op de website van het Titus Brandsma Instituut.

Extra onderdelen van de Studieweek Mystiek 2015

In de middagsessies van maandag 6 juli zal kunsthistoricus Bert Treffers een presentatie houden over het beroemde beeld van Teresa van Bernini in de Cornaro kapel van in de Maria della Vittoria in Rome.

In de eerste middagsessie van 8 juli zullen de musici Katrien Heerkens, Oxana Thijsen en Antoinette Stevens een gedicht van Teresa en enkele andere mystieke teksten in composities van Jan Egberink ten gehore brengen.