Religieus leven als gave

Gepubliceerd op: 2-6-2015 om 09:26 door . Bron: www.bisdombreda.nl

HOEVEN - De bibliotheek van Centrum Bovendonk stond op vrijdag 22 mei 2015 vol met stoelen om ongeveer 130 religieuzen uit het bisdom Breda te ontvangen. Bisschop Liesen nodigde de religieuzen uit het bisdom en allen die zich met hen verbonden weten uit voor een diocesane dag in het kader van het Jaar van het Religieuze leven dat door paus Franciscus is uitgeroepen.

Het werd een dag van uitwisseling, getuigenis, bemoediging en hoop. Helaas moest bisschop Liesen door omstandigheden verstek laten gaan. Rector Schnell en Vicaris Verbeek vervingen hem. Rector Schnell wees in zijn welkomstwoord op de religieuze oorsprong van Bovendonk, dat oorspronkelijk een uithof was van de cisterciënzerabdij Sint Bernardus te Hemiksem. Vicaris Verbeek overwoog Psalm 122, een van de bedevaartpsalmen. 

In het middagdeel keken de religieuzen naar het heden en de toekomst van het kloosterleven. Emeritus vicaris-generaal Vincent Schoenmakers ging in op de rol die religieuzen momenteel in het bisdom van Breda spelen. Hij belichtte vooral de zichtbare kant van dit leven. Broeder Bram Hommel van de broeders van Huijbergen,  zuster Maria Magdalena van Bussel van Sint Catharinadal, de trappist broeder Daniël Hombergen en pater Schakenraad scj getuigden over de binnenkant van dit leven.

Geloften die je helpen om te groeien

Broeder Bram vertelde over zijn ervaringen met jonge religieuzen in Indonesië. “Ik heb jonge mensen mogen begeleiden die overtuigend gelukkig waren in het beleven van hun religieus ideaal, en dat heeft mijn persoonlijke beleving mede beïnvloed. Voor mij geven onze drie geloften richting aan een alternatieve weg om uit te groeien tot een gave en mooie mens: iemand die vrij staat ten opzichte van het verlangen naar bezit en macht, iemand die gelijkwaardig en dienstbaar is aan anderen, iemand die wil zoeken naar Gods bedoelingen met ons leven en onze wereld. Deze geloften kunnen een mens, van welke tijd of cultuur dan ook helpen om het beste in zichzelf te ontplooien, om zijn plaats te weten in het geheel van de samenleving / kosmos en van daaruit zijn aandeel te leveren. Je zou kunnen zeggen dat het religieus leven te menselijk is om te verdwijnen. Waar mensen zijn, zullen er steeds ook mensen te vinden zijn die zich willen ontplooien in deze alternatieve richting,” gaf hij aan.

Bram Hommel

broeder Bram Hommel

Het religieuze leven is een gave

Na deze getuigenissen bogen de religieuzen zich over richtvragen die paus Franciscus aan alle religieuzen gesteld heeft bij gelegenheid van het Jaar van de Religieuzen. In de afsluitende eucharistieviering was rector Schnell de hoofdcelebrant. In zijn preek gebruikte hij de woorden van de bisschop, dat ook in de Kerk van vandaag God mensen zoekt die zijn roep op bijzondere wijze willen beantwoorden en hun leven geheel en al ten dienste willen stellen van Hem. Het religieuze leven is een gave voor de mensheid.

Het volledige bericht op de site van Bisdom Breda