Franciscaanse spiritualiteit: Kwetsbaarheid

Gepubliceerd op: 26-5-2015 om 08:32 door WvdV.

'S-HERTOGENBOSCH - Hans Sevenhoven beschrijft in zijn meest recente publicatie welke rol kwetsbaarheid speelde in het leven van Franciscus en hoe we daar in onze tijd mee om kunnen gaan.

Het is deel drie in een reeks van vier over de jaarthema’s van de Franciscaanse Beweging; eenvoud, betrokken, kwetsbaar en vredelievend. In het boek combineert Sevenhoven het leven van Franciscus o.a. met opvattingen van moderne denkers als Martha Nussbaum, Christa Anbeek en Desmond Tutu over kwetsbaarheid en broosheid. Twee eigenschappen die in onze moderne samenleving vaak als negatief of zwak worden gezien, maar dat volgens Sevenhoven niet hoeven te zijn. In navolging van Franciscus kunnen deze eigenschappen positief ingezet worden. 

kwetsbaar

Studies van de bronnen over het leven van Franciscus worden geïllustreerd met toegankelijke verhalen en citaten. Hierdoor biedt Sevenhoven ook lezers die minder vertrouwd zijn met het leven en de spiritualiteit van Franciscus een handzame introductie. 

Het tweede hoofdstuk sluit bijvoorbeeld af met een verhaal over Franciscus en broeder Masseüs, die in de stromende regen terug keren uit Gubbio. Broeder Masseüs loopt - volledig doorweekt - sneller en sneller, om vervolgens stil te staan en vol ongeduld op zijn reisgenoot te wachten. Franciscus zegt: 'Wat heb je toch een haast, mijn vriend. Ben je soms bang van de regen? De regen heeft zachtere handen dan een jong meisje en kent vrolijker liederen als de wijndrinkers. Je moet de regen liefhebben en je door haar laten beminnen!' Dan kleedt Franciscus zich uit om zijn lijf nog beter te kunnen aanbieden aan zuster regen. En hij zegt tegen Masseüs: 'Mijn broeder, vandaag leer ik je het geduld! Zie de volharding waarmee de regen uit de hemel valt, hoe onvermoeibaar de beek aan de rots ontspringt. Denk aan het geduld van de haven, die naar het schip smacht, aan het geduld van de zee, die golf na golf op het strand werpt, zonder ooit een stap vooruit te komen. Denk aan het geduld, dat de stam van een boom nodig heeft, tot er een kruis van te maken valt. Denk aan het geduld van de aarde die op de botten van mijn armzalige lijf wacht.'


Hans Sevenhoven (1946) is godsdienstfilosoof en specialist over het leven van Franciscus van Assisi.

Hans Sevenhoven, Kwetsbaar. Franciscaanse spiritualiteit treedt aan het licht.
Uitgever Franciscaanse Beweging en hier te bestellen
ISBN 978-90-71115-15-8