Teresa en Jan in licht

Gepubliceerd op: 22-5-2015 om 16:15 door WvdV.

BOXMEER / BREDEVOORT / NIJMEGEN / ST AGATHA - Glazenier Anna Rijken heeft twee glas-in-lood ramen vervaardigd, geïnspireerd door respectievelijk Teresa van Avila en Jan van het Kruis.

De ramen zullen eind dit jaar geplaatst worden in de doopkapel van de Petrusbasiliek in Boxmeer. Daaraan voorafgaand zijn de beide ramen nu tentoongesteld in het Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven in Sint Agatha. Het raam van Teresa van Avila vormde het eindwerkstuk van de opleiding van Anna Rijken in Schoonhoven en voor haar 'meesterstuk' is ze met lof geslaagd. Ze had de opdracht  een raam voor een jubileum of gedenkdag te ontwerpen en uit te voeren. Het vijfde eeuwfeest van Teresa van Avila vormde de concrete aanleiding voor het 'Teresaraam'.

Anna Rijken ('s-Gravenhage, 1991) heeft een grote interesse in theologie en mystiek. In het boekje 'Teresa en Jan in Licht' vertelt zij hoe zij hoofdthema's uit het werk van beide middeleeuwse mystici op een moderne wijze vorm heeft gegeven. Ter voorbereiding heeft zij zich verdiept in ''Het kasteel van de ziel'', het meest bekende werk van Teresa van Avila (en tevens de titel van de huidige tentoonstelling in het Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven). Teneinde de teksten van Jan van het Kruis om te kunnen zetten in beeld heeft zij gesproken met iemand die thuis is in het werk van deze Spaanse mysticus. Naast glas in lood maakte Anna Rijken gebruik van technieken als brandschilderen en zandstralen. Het boekje 'Teresa en Jan in Licht' biedt ook een 'kijkwijzer' voor wie wil weten wat er precies is afgebeeld op de beide ramen. Er is een opvallende symmetrie in de vorm, het kleurenpalet en de gebruikte symboliek, die onderstreept dat de ramen bij elkaar horen. Het is Anna's droom om veel religieus werk te maken, omdat religiositeit haar fascineert en zij dat graag wil vertalen in glas en licht.

Bestelinformatie
Het boekje ''Teresa en Jan in Licht. Glas in lood door Anna Rijken'' kost 8,50 euro (inclusief verzendkosten 12,50 euro) en is te bestellen via simone@vormweijs.nl
Rekeningnr: NL67 INGB 0000 1673 03 t.n.v. Vormweijs Nijmegen.Ramen Anna Rijken

Eerdere berichten:
Tentoonstelling
Herdenking 28 maart 2015
Aankondiging vijfde eeuwfeest
Virtueel koor