Generaal kapittel franciscanen

Gepubliceerd op: 6-5-2015 om 08:53 door WvdV. Bron: http://capitulumgenerale2015.ofm.org

ASSISI - In het kader van het aanstaande generaal kapittel van de Minderbroeders Franciscanen is een informatief filmpje gemaakt.

Hierin staan recente gegevens en de prioriteiten van de franciscanen in de Lage Landen centraal; de film is te zien op Youtube

logo generaal kapittel ofm

Op de speciale website ten behoeve van het generaal kapittel is een interview met  broeder William Short ofm gepubliceerd, waarin hij uitlegt wat er staat te gebeuren. Het generaal kapittel duurt bijna een maand - van 10 mei tot 7 juni en elke week heeft een eigen karakter. 

De eerste week wordt besteed aan de rapporten van de Generaal Minister en van de verschillende Curie-organen. Kapitularissen kunnen indrukken uitwisselen en de namen van de kandidaten voor de verschillende ambten leren kennen. Tijdens het kapittel wordt in diverse taalgroepen gediscussieerd: Italiaans, Spaans, Engels, Frans, Portugees, Pools, Kroatisch en wellicht nog andere talen.

Tijdens de tweede week wordt het Instrumentum Laboris besproken, het document ter voorbereiding op het kapittel. De verkiezing van de Generaal Minister zal waarschijnlijk plaats vinden op 21 mei. Hierna volgt de verkiezing van de Vicaris Generaal en die  van de definitoren. Het Pinksterfeest kan dan gevierd worden met het nieuwe bestuur van de orde in Portiuncula. Na de verkiezingen zal veel aandacht uitgaan naar de veranderingen in de statuten en naar het beleid voor de komende zes jaar.