Scheurtjes laten licht door; meepraten over de gezinssynode

Gepubliceerd op: 23-4-2015 om 16:59 door Joanne Seldenrath/ eh. Bron: www.vrouwensynode.nl

UTRECHT - Dat was de titel van het symposium dat de Konferentie Nederlandse Religieuzen en de Unie Nederlandse Katholieke Vrouwenbeweging gisteren organiseerden in Utrecht. Het doel van deze dag was om aanbevelingen te formuleren voor de bisschoppensynode over het gezin die van 4 t/m 25 oktober 2015 wordt gehouden in Rome.

‘Zeg maar niets’, zei ze. Hij kwam ondanks alles weer eens in de kerk en zij ging naast hem staan, nodigde hem uit voor een gespreksgroep. Toen was Gerard ‘betrapt’ op homoseksualiteit en verstoten uit zijn parochie. Nu is hij gelukkig getrouwd met Ruud en parochiecoördinator van de Vlaspit in Tilburg.  In een notendop is dit een van de ervaringsverhalen die weergeeft  hoe de kerk kan omgaan met de relaties van mensen. 

Bij de organisatie van deze bijeenkomst was gekozen voor drie thema’s: echtscheiding, homoseksualiteit en migratie. Elk onderwerp werd op dezelfde manier behandeld: een ervaringsverhaal, een lezing en een tijd om na overleg met je buurvrouw of buurman een aanbeveling op te schrijven op een daartoe neergelegd kaartje. De bijeenkomst werd geleid door dagvoorzitter Manuela Kalsky, directeur van het Dominicaans Studiecentrum voor Theologie en Samenleving, 

Ongeveer zeventig mensen luisterden naar de verhalen, over hoe de kerk soms een warme gemeenschap kan zijn waar je bij wilt horen, en soms de organisatie die jou en de relaties in je leven niet ernstig neemt. Want als een huwelijk strandt, moet het dan nietig worden verklaard? Gaat het in een relatie om biologische sekse, erotisch verlangen, maatschappelijke positie of vooral om de mens die je bent en wilt zijn voor een ander? Heeft de kerk iets te maken met de noodgedwongen scheiding van vluchtelingen van hun partner, kinderen, vrienden, familie?

De lezingen van Annemie Dillen (hoofddocent aan de theologische faculteit Leuven), Jan Jans (hoofddocent Tilburg School of Humanities) en Jorge Castillo Guerra (docent Radboud Universiteit Nijmegen en senior onderzoeker Nijmegen Institute for Mission Studies) maakten duidelijk dat deze tijd vraagt om een nieuwe theologische bezinning op de relaties die mensen met elkaar aangaan. Het kerkelijke model van huwelijk en gezin schiet tekort als het gaat over geborgenheid en trouw in een veranderende wereld.

De opmerkingen op de kaartjes worden verzameld en worden toegestuurd aan het secretariaat vand e Synode in Rome. Veel aanbevelingen zullen een oproep bevatten dat juist het pastorale handelen – naast iemand gaan staan – de weg kan wijzen als er over de leer moet worden nagedacht. Daar ligt huiswerk voor de kerk – want mensen zijn de kerk.   De aanbevelingen zullen binnenkort worden gepubliceerd op deze website.

 

symposium gezinssynode beeld