''Verkenning" Catharinadal

Gepubliceerd op: 30-3-2015 om 06:45 door . Bron: K. Wijnen

OOSTERHOUT - Vorige week maakten de provincie Noord-Brabant, de gemeente Oosterhout en de zusters van de Norbertinessenpriorij Sint-Catharinadal bekend dat zij gezamenlijk gaan verkennen wat de mogelijkheden zijn voor behoud door ontwikkeling van het klooster in Oosterhout. Hiervoor hebben de drie partijen een intentieverklaring ondertekend.

Hiervoor hebben de drie partijen een intentieverklaring ondertekend.

Het slotje De Blauwe Camer is een rijksmonument, en een icoon voor de provincie Noord-Brabant. De gemeenschap Sint-Catharinadal die het gebouwencomplex bewoont, bestaat sinds 1271, sinds 1647 zijn zij gehuisvest in het gebouwencomplex te Oosterhout. Provincie, gemeente en zusters gaan gezamenlijk de haalbaarheid verkennen van een plan dat gericht is op behoud en ontwikkeling van Sint-Catharinadal.

Wijngaard

Hoofdelementen van het plan zijn de aanleg en exploitatie van een wijngaard, de uitbreiding en modernisering van de gastenvleugel, een wijnhuis met kleine taveerne en landwinkel (in bestaande gebouwen). Na realisatie biedt het project werkgelegenheid aan mensen met een beperking of met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Catharinadal

Eerste stap

Gedeputeerde Brigite van Haaften: “Een dergelijke verkenning is de eerste stap in het proces. De provincie wil actief meedoen én bijdragen aan het anders omgaan met Brabants erfgoed en herbestemming, samen met ondernemende partners. Door herbestemming van bijzondere erfgoedcomplexen worden traditie en vernieuwing aan elkaar verbonden. We vinden dit bijzondere klooster zo interessant, dat we samen met de gemeente en de zusters gaan kijken wat mogelijk is.”

Priorin Maria Magdalena van Bussel is blij met de intentieverklaring: “Wij hopen dat met onze plannen, en de steun van onze partners, het verhaal van  744 jaar Norbertinessenleven in Sint-Catharinadal verder geschreven wordt.”

Karakter

Wethouder Jan Peters: “Het prachtige gebouwencomplex betekent veel voor de historie en het karakter van Oosterhout. Het gemeentebestuur ondersteunt dan ook – waar mogelijk – het behoud van dit monumentale complex en dit  eeuwenoude kloosterleven. We zien bovendien dat het behoud van het klooster de Oosterhoutse samenleving raakt. Inmiddels werken tientallen vrijwilligers uit Oosterhout basis mee aan een vitale toekomst voor de Norbertinessen op deze plek.”

Eerder bericht